Yılbaşı yaklaşırken Hollanda’da yasak olmasına rağmen çoğu genç ve çocuk havai fişek atmaya başladı. Uzmanlar 12 yaşın altındakilerin kullandığı “sterretje” olarak bilinen maytaplar dahi zararlı olduğunu belirtiyor. Ancak bu uyarıları dinlemeyen çok fazla kişi var ve şimdiden kazalar artmaya başladı.

Rotterdam polisinden yapılan bir açıklamada, geçtiğimiz haftalar içerisinde birçok ihbar alındığı belirtildi. En son Oud Maas polisinin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Rotterdam’ın Barendracht sınırına yakın bir bölgede bulunan Kooiwalbos mevkiinden gelen bir ihbar üzerine olay yerine intikal edildiği belirtildi.

Polis; olay yerinde gençlerin kobra olarak bilinen ağır havai fişek yakmaya çalışırken, 16 yaşındaki bir gencin elinde patladığını ve gencin acil olarak hastaneye kaldırıldığını belirtti. Yapılan paylaşımda gencin iki parmağını kaybettiği aktarıldı.

Paylaşımda gençlere ve ebeveynlere  özel olarak bir uyarıda bulunan polis,  “Hepimiz genç olduk ama havai fişekler oyuncak değil! Hele ki yasadışı ağır havai fişekleri hiç değil! Sizi ömür boyu sürecek yaralanmalar konusunda uyarabilmeyi umuyoruz ve bu nedenle sizinle birlikte çalışmaktan mutluluk duyarız” ifadelerini kullandı.

'Kindervuurwerk bestaat niet'
Alt Yapı Bakanlığı ve VeiligheidNL geçtiğimiz günlerde havai fişeklerin zararları ile ilgili bir kampanya başlattı. 'Kindervuurwerk bestaat niet' (çocuk havai fişeği yoktur) adı ile başlatılan kampanyada özellikle 12 yaş altındaki çocuklara havai fişek patlatmasına izin verilmemesi gerektiği belirtildi.

Ebeveynlerin çoğu “sterretje” olarak bilinen maytapların zararsız olduğunu düşünüyor ancak VeiligheidNL’nin yaptığı bir araştırmaya göre bu hiç de doğru değil. Bu tür hafif sayılan havai fişekler F1 kategorisinde değerlendiriliyor ve bu nedenle 12 yaş altındaki çocuklar için de yasak. Kurum araştırmasına göre 12 yaşın altındaki çocuklarda havai fişek yaralanmalarının yüzde 47'si bu tür sözde 'çocuk havai fişeklerinden' kaynaklanmakta.

Geçen yıl, F1 tipi havai fişeklerinden kaynaklanan yaralanmaların arttığını belirten VeiligheidNL,  geçen yıl uygulanan havai fişek yasağı nedeniyle birçok kişinin F1 tipi dekoratif havai fişeklere yöneldiğini belirtiyor. Geçtiğimiz yıl havai fişek yaralanmalarının yüzde 72’si 15 yaşından küçük çocuklarda görüldü. Yaralananların yaklaşık üçte ikisi ise 10 yaşın altındaki çocuklardı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.