Halk Sağlığı Enstitüsü RIVM, içerisinde Huperzia serrata, Tabernanthe iboga veya Ashwagandha (Withania somnifera) bulunan gıda takviyelerinin ve çayların kesinlikle kullanılmaması yönünde bir uyarı yayınladı. Sağlık enstitüsüne göre bu baharatların kullanımı zararlı olabilir ve hatta ölüme dahi yol açabilir.

RIVM uyarısında bu maddelerin Hollanda’da üç kişinin ölümüne neden olduğu belirtildi. Ancak ne zaman olduğu ve ölen kişiler hakkında bilgi verilmedi.

Sözü edilen bu üç bitki Hollanda'da nispeten bilinmemekte. RIVM'nin elinde bu bitkileri kullanan kişi sayısına ilişkin veri bulunmamakta. Ancak bu üç baharattan en iyi bilineni olan Ashwagandha içeren gıda takviyeleri, birçok eczanede mevcut. Ashwagandha içeren çaylar ise internetten temin edilebiliyor.

Bitki çoğunlukla stres ve uykusuzluğa karşı kullanılıyor. Ashwagandha'nın zararlı etkileri konusunda henüz yeterli bilimsel araştırma yapılmış değil. Ancak Hollanda’da bu bitkiyi içeren takviyeleri alan kişilerde zehirlenme vakalarının görüldüğü belirtiliyor.

Hollanda’da Kral Günü: Şemsiye ve güneş gözlüğünüzü yanınıza alın Hollanda’da Kral Günü: Şemsiye ve güneş gözlüğünüzü yanınıza alın

Tabernanthe iboga, internetten satın alınabilen zihin değiştirici bir madde. Kamerun'da ve başka yerlerde gerçekleşen iboga törenleri sırasında kullanılıyor. Akut psikoz ve nöbetler gibi yan etkileri olabiliyor. Araştırmalar ayrıca bitkinin kalp ritmini bozabileceğini ve hatta ölümcül olabileceğini gösteriyor. Hollanda'daki birkaç vaka da dahil olmak üzere, dünya çapında bu bitkiyi kullandıktan sonra düzinelerce ölüm vakasının gerçekleştiği belirtiliyor. Diğer yan etkiler arasında mide bulantısı, akut psikoz, nöbetler ve halüsinasyonlar yer alıyor.

Huperzia serrata, konsantrasyon ve hafıza için kullanılıyor. Kişilerde kas zayıflığı, karın krampları, ishal, artan tükürük üretimi, bulanık görme, gözlerde sulanma ve felce neden olabiliyor. RIVM ayrıca, hamile olan kişilerin bu bitkileri kullanmaması gerektiğini vurguladı.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: RIVM

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.