Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği'ndeki görüşmede ülkede yaşayan Türklerin sorunları, Türk kültürü ve medeniyet birikimiyle milli ve manevi değerlerin gelecek nesillerde aktarılması ve yaşatılması konusu gündeme geldi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu burada yaptığı açıklamada, Avrupa'daki Türk toplumunun geleceğinin muhafaza edilmesi için arazide hissedilebilir, kuşatıcı bir diaspora politikalarının uygulanmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Hükümet programında bunların çerçevesinin ortaya konulduğunu ifade eden Yeneroğlu, “Bunları başarabilmek için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, Kültür Bakanlığı ve Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı'nın (YTB) sorumlulukları olduğu gibi Hollanda’da bulunan Türk STK’larının da bu konularda büyük sorumlulukları var. Türk STK’ları özellikle Türkçe dersleri gibi beraber hareket edebilecekleri konular üzerinde durması lazım.” dedi.



"Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri iyi olduğu zaman vatandaşlarımız daha huzur içerisinde yaşayacaktır"
Yeneroğlu, Hollanda’da yaşayan Türklerin Türkiye ile çok yoğun iletişimleri bulunduğunu ve Türkiye ile Hollanda ilişkilerinin daha iyi seviyelere taşınmasında ortak sorumlulukları olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

''Türkiye ile Hollanda devletinin ilişkilerinin iyi olduğu zaman, vatandaşlarımızın da imkanları daha da artacak ve huzur içerisinde yaşayacaktır. Bu anlamda özellikle Türk STK’larının yapacağı birçok iş var. Geçmişte kültürel birikimin muhafaza edilmesi konusunda ve dini hassasiyet noktasında nasıl bir gayret ortaya konulmuşsa bugün Türkçe'nin korunması noktasında da en az o kadar bir hassasiyetin ortaya konulması gerekmektedir. Bu birikimin muhafaza edilip geliştirilmesi konusundaki gayretleri özellikle desteklediğimizi ifade etmek istiyorum.”

AA
Muhabir: Abdullah Aşıran