Aşırı sağcı Pegida grubu Cumartesi öğleden sonra Arnhem'in merkezinde Kuran-ı Kerim yakma eyleminde bulunacak. Denk Partisi Arnhem Belediye Meclisi üyesi Yıldırım Usta, Belediye Başkanı Marcouch'a gösterinin yasaklanması için acil çağrı yaptı. Ancak belediye eylemin yapılmasına izin verdi. Cami yönetimleri ise vatandaşlara sükûnet çağrısında bulundu.

Arnhem Belediye Meclisinin Sivil Kontrol memurlarının (BOA) mesai saatleri içinde başörtüsü ve diğer dini kıyafetleri kullanmasına izin vermesini protesto eden, aşırı sağcı ve Müslüman düşmanı Pegida lideri Edwin Wagensvelds, bugün öğleden sonra şehir merkezinde Kuran-ı Kerim yakma eylemi yapacağını duyurdu.

Bu açıklamanın ardından şehirdeki birçok cami yönetimi belediyenin bu eylemi durdurması çağrısı yaptı.

Denk Partisi Arnhem grup Başkanı ve Belediye Meclisi üyesi Yıldırım Usta, konu ile ilgili Belediye Başkanı Ahmed Marcouch'a acil bir mektup göndererek eylemin yasaklanması talebinde bulundu.

Usta mektubunda, Arnhem merkezde bulunan Jansplein'de İslam karşıtı PEGIDA’nın gerçekleştireceği eylemin “fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini ve derhal önlenmesi gerektiğini” vurguladı.

Kuran yakma gösterisini "insanları kasıtlı olarak birbirine düşürmeyi amaçlayan nefret dolu bir eylem" olarak nitelendiren Usta, "Kuran yakma duyurusu, çatışma ve gerginlik çıkması umuduyla Müslümanları aşağılamayı amaçlıyor. Belediye başkanının buraya müdahale etme yetkisi vardır ve bu nedenle kendisine acilen çağrıda bulunuyoruz." dedi.

Yıldırım Usta Cuma akşamı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda da “Belediye başkanıyla yaptığım telefon görüşmesinde de bu talebi güçlü bir şekilde tekrarladım.“ şeklinde ifade kullandı.

Camilerden sükunet çağrısı
Arnhem’deki Müslüman topluluklar Pegida’nın yapmayı planladığı eylemi “İslam'a ve Müslümanlara yönelik bir saygısızlık” olduğu ve provokasyon amaçlı yapıldığı için tepki verdi. Buna karşı hem Türk hem de Faslı cami yönetimlerinden halkı sükunete çağıran açıklamalar yapıldı.

Marcouch : Bu yasal olarak mümkün
Belediye Başkanı Marcouch'a göre Kuran-ı Kerim yakmak yasal olarak “grup hakareti” ya da “ayrımcılık” kapsamına girmiyor.

Marcouch, Arnhem'in boa’lara mesai saatleri içinde başörtüsü ve diğer dini kıyafetleri kullanmasına izin veren kararını protesto etmek için bu şehri seçen Pegida'nın öncüsü Edwin Wagensveld hakkında ise şunları söyledi: “Gösteri yapmak toplumumuzun büyük bir kazanımıdır. Buna bizzat ben de inanıyorum. Mesaj benimki gibi olmasa, hatta bana karşı yönlendirilse bile. Şahsen, her türlü kitap yakmayı kutsal bir saygısızlık olarak görüyorum. Ama mesele ben değilim. Kanunun çerçevesinde ifade özgürlüğüne sahip ve bu yasal olarak mümkün. Ancak kamusal düzen ve güvenliği göz önünde bulundurmalı. Biz buna dikkat ediyoruz.”

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Arşiv

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.