Irkçı ve İslam karşıtı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (Pegida) hareketinin Hollandalı lideri Edwin Wagensveld, Perşembe günü öğleden sonra Den Haag’daki bir mahkeme salonunun önünde ve kendi davasını görüldüğü salonda Kuran-ı Kerim yırttı. 

Wagensveld, Kuran-ı Kerimi yırttıktan sonra savcılığın tarafsız olduğuna inanmadığını belirterek salondan ayrıldı. Savcı bunun için 700 euro para cezası talep etti.

Son aylarda birkaç kez Kuran-ı Kerim yırtan Wagelsveld, kutsal kitabı yırttığı için değil Müslümanlara hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanmakta. Yıllardır İslam karşıtı gösteriler düzenleyen Pegida lideri, bu yıl 22 Ocak'ta Temsilciler Meclisi önünde yine Kuran-ı Kerim yırtmış ve konuşmasında Müslümanları Hitler yanlıları ile kıyaslamıştı. Savcılık bunu Müslümanlara yönelik hakaret olarak gördü ve Wagensveld hakkında dava açılmasını kabul etti.

Savcı: "Hakaret sınırını aştı"
AD gazetesinde bugünkü dava ile ilgili verilen haberde, Wagensveld’in kendisine karşı açılan davayı bir podyum olarak kullandığına dikkat çekildi.  

Gazetenin haberine göre Wagensveld hem mahkeme salonun önünde hem de davanın görüldüğü salonda Kuran-ı Kerim yırttı. Salondaki eyleminden sonra davayı 'bir kukla gösterisi' bulduğunu belirten Wagensveld, ardından 'İslam'ın canı cehenneme' diye bağırdı ve salondan çıktı. Dava daha sonra davalı olmadan normal prosedüründe devam etti. 

Savcı mahkemede “Wagensveld bir kitabı yırttığı için değil, Müslümanların İkinci Dünya Savaşı'nda Hitler'in Hollanda'da yaptıklarının aynısını istediğini öne sürdüğü için yargılanıyor. Bu, önceki gösterilerde söylediklerinden farklıydı ve bununla cezalandırılabilir hakaret sınırını aştı.” açıklamasında bulundu. Savcı "Wagensveld sık sık ifade özgürlüğünün sınırlarını zorlamaktadır. Ancak genellikle kendini din eleştirisiyle sınırlardı. Artık öyle değil." dedi.

Mahkeme kararını 23 Kasım günü saat 13:00'te açıklayacak.

Dünya çapında protestolara neden oldu
Wagensveld 22 Ocak'ta Den Haag’daki Temsilciler Meclisi binası önünde Kuran-ı Kerim yırtmış, video olarak kaydedilen bu görüntüleri sosyal medya platformlarında yayınlamıştı. Bu video nedeniyle dünya çağında protestolar yapıldı. 

Den Haag’da yüzlerce kişi protesto yürüyüşü düzenledi.  İstanbul'da Hollanda konsolosluğu saldırı tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatılmak zorunda kaldı. Lübnan ve Afganistan'da Hollanda bayrakları yakıldı. Hollanda’daki altı cami yönetimi de Wagensveld hakkında suç duyurusunda bulundu.

İslam karşıtı aktivist Wagensveld eyleminde diğer şeylerin yanı sıra şöyle dedi: “Kuran'ı lime lime etmek istediğimde, bunu yapmama izin verilmeli. Faşist kitap. Mein Kampf kadar kötü. Takipçileri Hitler ile aynı ideolojiyi takip ediyor. Bunun ülkemizde nelere yol açtığını herkes biliyor.”

Cami yönetimleri tarafından Wagensveld hakkında yapılan suç duyurusunu inceleyen savcılık, bu konuşmanın sadece İslam'a değil tüm inananlara hakaret ettiği sonucuna vardı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş