Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Amsterdam’da yaşayan ebru sanatçıları Okan Akın, Yusuf Akkaya ve Cuma Eser’in girişimleri ile Özbekistanlı sanatçı Raim Hakimov’un ebru resimlerini sergiliyor. 

Kahramanmaraş Depremi nedeni ile açılış programı iptal edilen sergi ebrunun anavatanı Özbekistan’dan Türkiye’ye oradan da Avrupa’ya göç serüveni adeta. 

Bir çok kağıt sanatı gibi kökeni itibarı ile Özbekistan’dan gelen Ebru anavatanında Türkiye’deki kadar bilinmiyor.  Yaptığı deneysel çalışmalarla "Ebru" tekniği konusunda modern tarzda yeni teknikler bulup uygulayan Raim Hakimov 2012 yılında bulduğu bu tekniği ayrıntılarıyla anlatan "Abri-Bahor, Ebru Baharı" isimli bir kitap yayımladı.

1951 yılında Özbekistan'ın Buhara şehrinde doğan Raim Hakimov 1968 - 1975 yılları arasında Taşkent Cumhuriyet Güzel Sanatlar Akademisinde sanat eğitimi aldı. Akabinde Buhara Devlet Pedagoji Enstitüsüne girerek oradan sanat eğitimcisi olarak mezun oldu. Yine aynı enstitüde sanat eğitimcisi olarak çalışmaya başladı. Eş zamanlı olarak kendi atölyesinde de resim çalışmalarına devam etti. 

Raim Hakimov " Masal Diyarına Yolculuk" sergisi
raim bey 1

Raim Hakimov " Masal Diyarına Yolculuk" isimli bu sergisinde kendi hayal dünyasıyla bizi buluşturuyor. Klasik üslupta yaptığı resimlerde, Özbekistan'ın ve özellikle Buhara ve Semerkant şehirlerinin kadim kültürünü, tarihi dokusunu, insanını ve eşsiz doğasını görmek mümkün. Raim Hakimov klasik resim tekniği ile ebru tekniğini birleştirdiği eserlerinde hayal dünyasın zenginliğini zirveye taşıyor.

Geçtiğimiz yıl Hollanda’da yaşayan ebru sanatçıları Okan Akın, Yusuf Akkaya ve Cuma Eser Özbekistan’da sanatsal sosyal bir çalışma yapmış özürlü Özbek çocuklarına bir hafta süre ile gönüllü olarak ebru workshopu vermiş ve Hollanda’dan götürdükleri ebru malzemelerini paylaşmıştı. 

Amsterdam’da yaşayan sanatçı Okan Akın (http://www.atelierokanakin.com/) NDSM-plein 67’deki galerisindeki sanat faaliyetleri olmak üzere birçok uluslararası sanat faaliyetine imza attı ve Hollanda’da ebru sanatçısı yetiştirdi. Yusuf Akkaya fotoğraf, tekstil ve vazolar üzerinde ebru denemeleri yaparak ebrunun endüstriye kazandırılması için girişimlerde bulundu. Cuma Eser Hollanda’nın doğu bölgesinde ebru çalışmaları yapıyor.

5 Mart tarihine kadar izlenilebilecek sergi Johannes Vermeerstraat 18, 1071 DR Amsterdam adresindeki Yunus Emre Enstitüsü binasında.

raim bey okan yunus

Haber: Burhanettin Carlak

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.