İsveç Parlamentosu’nda yasal cinsiyet değiştirme yaşının 18’den 16’ya indirilmesini öngören yasa, 94’e karşı 234 oyla onaylandı. 

Yeni yasa, 1972 yılında cinsiyet değiştirmeyi yasallaştıran ilk ülke olan İsveç’te yoğun tartışmalara neden oldu. Yasayı savunanlar yeni düzenlemenin önemli bir fark yaratacağını söylüyor. 
Yasaya karşı çıkanlar ise daha fazla araştırma yapılmasını talep etmişti.

Yeni yasa yasal cinsiyet değiştirme sürecini kolaylaştırdı
Halen İsveçlilerin yasal olarak tanınan cinsiyetlerini değiştirebilmeleri için doktorlar tarafından “cinsiyet disforisi” teşhisi koyması gerekiyor. Cinsiyet disforisi, "hissedilen cinsiyetin, mevcut cinsiyetle aynı olmadığı durumlarda çekilen psikolojik rahatsızlık olarak" tanımlanıyor.

Ancak yeni yasayla süreç daha basit olacak. Ulusal Sağlık Kurulu'nun onayının yanı sıra bir doktor veya psikologla yapılacak daha kısa bir muayene, bu sürecin başlatılması için yeterli olacak.

Bir kişinin cinsiyetini yasal olarak değiştirmesi de 16 yaşından itibaren mümkün olacak. Ancak 18 yaşın altındaki kişilerin ebeveynlerinin veya vasilerinin, bir doktorun ve Ulusal Sağlık Kurulu'nun onayı gerekecek.

Yeni yasa ayrıca yasal cinsiyet değiştirme sürecini cinsiyet değiştirme ameliyatından ayıracak. Kişinin 18 yaş üzerinde olması şart olan bu ameliyat süreci için hala uzun bir değerlendirme gerekiyor.

Reuters haber ajansında yer alan bir haberde, İsveç televizyon kanalı TV4 tarafından kısa süre önce yapılan bir kamuoyu araştırmasına yer verildi. Araştırmaya katılan İsveçlilerin yüzde 59'u yasa değişikliğinin “kötü” ya da “çok kötü”, yüzde 22'si iyi olduğunu düşünüyor.

Almanya ve İspanya'da da yasalaştı
Bazı Avrupa ülkeleri de benzer şekilde insanların yasal cinsiyetlerini değiştirmelerini kolaylaştıran yasaları kabul etti. Geçen hafta Almanya Parlamentosu, 1 Kasım'da yürürlüğe girecek 'Kendi Kaderini Tayin Hakkı Yasası'nı onayladı.

Almanya'da şimdiye kadar cinsiyet kaydı değiştirme işlemi için doktor raporu ve mahkeme onayı gerekiyordu, ancak yeni yasayla bu zorunluluk ortada kalkıyor. Bundan sonra 18 yaşından büyük kişiler, nüfus müdürlüğüne başvurarak kayıtlarını erkek, kadın ya da Alman yasalarında zaten var olan "üçüncü cinsiyet" şeklinde değiştirebilecek. Başvuru yapmak isteyen 14-18 yaşındakilerin ebeveynlerinin veya yasal vasilerinin onayına ihtiyacı olacak.

Geçen yıl da İspanya, 16 yaşından büyüklerin tıbbi değerlendirme olmaksızın yasal olarak cinsiyetlerini değiştirmelerine olanak tanıyan bir yasaya onay verdi.
Kaynak: BBC
©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Şam düştü: Suriye’de 61 Yıllık Baas Rejimi Çöktü Şam düştü: Suriye’de 61 Yıllık Baas Rejimi Çöktü

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.