Danimarka'da İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi "Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)" isimli marjinal grubun üyeleri Irak'ın Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Saldırı Irak’ın başkenti Bağdat’ta protesto edildi.  AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, saldırıyı lanetledi.

İslam karşıtı pankart açan ve İslam'a hakaret içeren sloganlar atan Danimarkalı Vatanseverler grubu üyeleri, Irak bayrağını ve Kur'an-ı Kerim'i yere atarak üzerine bastı. Grup daha sonra Kur'an-ı Kerim'i yaktı ve bu anları sosyal medya hesaplarından canlı paylaştı.

Kur'an-ı Kerim'i yakan grup, İsveç'in Bağdat Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı protesto etmek için bu eylemi gerçekleştirdiğini açıkladı. 

Polisin yoğun güvenlik tedbiri altında gerçekleştirilen gösteri, basın mensupları tarafından da takip edildi.

Bağdat'ta protesto
Bağdat’ta da Kuran-ı Kerim’e yapılan çirkin saldırıyı protesto eden bir grup şehir merkezi Tahrir Meydanı’nda toplandı ve Danimarka yönetimini protesto etti.

Irak güvenlik güçleri, Danimarka Büyükelçiliği’nin de bulunduğu Yeşil Bölge’ye çıkan köprüleri trafiğe kapattı.

Danske Patrioter isimli marjinal grup, daha önce Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağı ve Kur'an-ı Kerim'e saldırı düzenleyerek, İslam'a hakaret etmişti.

Türkiye'den tepki: Bu lanetli eylem, açık bir nefret suçudur
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kur'an-ı Kerim'e yönelik gerçekleştirilen eylemi lanetledi. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Çelik, “Din ve vicdan hürriyetine karşı gerçekleştirilen bu lanetli eylem, açık bir nefret suçudur. İslam'a ve Müslümanlara yönelik provokasyonlar karşısında Danimarka yetkililerinin duyarsızlığı bu nefret suçlarına destek vermeleri anlamına gelmektedir.” dedi. 

İslam ülkelerinden Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına izin veren İsveç'e tepki
Geçtiğimiz ay İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momika'nın 20 Temmuz'da da polis koruması altında Irak'ın İsveç'teki büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakması İslam dünyasından tepkilerin artmasına neden oldu.

İsveç'te gerçekleşen saldırıya saygısızlığa karşı Türkiye sert tepki gösteren ilk ülkelerden oldu. Dışişleri Bakanlığı "Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hedef alan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz" ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yayınladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da saldırının ardından Irak, Suudi Arabistan ve Mısırlı mevkidaşları ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile telefonda görüştü.

Görüşmelerde, İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur’an-ı Kerim’e yönelik gerçekleştirilen saldırı, Avrupa’da her geçen gün artmakta olan İslam karşıtlığı ve İslam dinine yönelik nefret suçları ele alındı. Bu konuyla ilgili olarak İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) harekete geçirilmesi ve alınacak ortak tedbirler görüşüldü.

Bakan Fidan bu kapsamda, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da daha önce İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakan Rasmus Paludan, Salwan Momika ve diğer 8 şüpheli hakkında yakalama emri düzenlendiğini açıkladı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş