Göç ve Yurttaşlığa Kabul Hizmetleri (IND) geçtiğimiz yıl yapılan iltica başvurularını karara bağlanması aşamasında daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu sürenin uzatılmasına karar verdi. Karar hali hazırda başvuru yapanlar için de geçerli. Bu durum mülteci kamplarında bekleyenleri oldukça zorluyor. Pazartesi günü Vlissingen’deki kampta kalan 15 kadar mülteci başvurularına cevap alabilmek için açlık grevine başladı.

Hollanda'daki tek sığınmacı kabul merkezi olan Ter Apel'da geçtiğimiz yıl yaz aylarından bu yana ciddi bir kriz yaşanıyor. Yer sorunu yüzünden yüzlerce sığınmacı, açık havada gecelemek zorunda kaldı ve bazı sığınmacılar gemilere ve bazı binalara yerleştirildi. Bu geçici kamplardan bir tanesi de Vlissingen’de boş olarak duran donanmaya ait kışla binası. Bu bina 2022’den bu yana Merkezi Mültecileri Barındırma Organı COA tarafından mülteci kampı olarak kullanılıyor.

Bekleme süreleri 21 aya kadar uzayabilir!
Hollanda hükumeti, 2022’de yer ve personel sorunu nedeniyle, ülkeye sığınmacı gelişi sınırlama kararı aldı. Mültecilerin başvuru ve aile birleşimi 15 ay askıya alındı. Bunun yanı sıra iltica başvurularının sayısının aşırı olduğunu belirten IND, alınan bütün önlemlere rağmen, 6 aylık karar alınma süresine yetişilemediğini ve karar verebilmek için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu belirterek, bekleme sürelerinin standart olarak 9 ay uzatılacağını, bekleme sürelerinin an fazla 21 ayla sınırlandığını açıkladı. 

Tüm bu olumsuzluklara rağmen halen mülteci kamplarında yaşamak zorunda kalan kişiler için özellikle Kahramanmaraş depreminin ardından daha fazla sıkıntılar oluşmaya başladı. Yaptıkları mülteci başvurularının olumlu veya olumsuz bir karara bağlanması talebinde bulunan mülteciler bu hafta pazartesi günü açlık grevine başladı. 

IND kampta bir toplantı düzenledi
IND yetkilileri; Türkiye ve Suriye’den gelen 15 mültecinin Vlissingen’deki geçici mülteci kampında başlattığı açlık grevi nedeniyle, merkezde bir toplantı düzenledi. Sadece şuandaki kuralların ve gecikme ile ilgili bilgi verilmek amacıyla düzenlenen toplantı, açlık grevindeki mültecilerin almayı beklediği cevabı karşılamadı.

"Sadece 15 dakika konuşma hakkı tanıdılar"

Vlissingen mülteci kampı
Açlık grevindeki mültecilerden gerçek adını vermek istemeyen ancak “Ahmet” olarak adlandırdığımız bir mülteci SonHaber’e yaptığı açıklamada, Perşembe günü yapılan toplantıda 2 IND personeli ve 2 COA yetkilisinin hazır bulunduğunu ve yaklaşık bir saati geçen konuşmada sadece prosedürlerin ne olduğunun anlatıldığını, kendilerine sadece 15 dakika konuşma hakkı tanındığını dile getirdi.

Ahmet, “Aramızda 7 aydır burada olan, henüz hiçbir görüşmesi yapılmayan ve avukat hakkı dahi tanınmayan arkadaşlarımız var. Bizim 8, 9 ve hatta 12 aydır hala daha cevap bekleyen arkadaşlarımız var. Biz buraya geldiğimizde cevap için bekleme süresi 6 aydı, bunu 9 aya çıkardılar. Geçen yıl 27 Eylül’de resmi gazetede yayınlanan kararla da 15 aya çıkarttılar. Dünyanın neresinde olursa olsun bir kanun çıkarıldığında geçmişi kapsayacak şekilde olmaz ama burada bu şekilde oldu. Uzun zamandır bu kamplardayız. Biz sadece olumlu veya olumsuz bir yanıt istiyoruz.” dedi.

“Bizim taleplerimizi dinlemediler bile”
“Toplantıya bizim taleplerimizi dinlemek, sizin için ne yapılabilir diye bize söz hakkı vermek için yaptıklarını düşünüyorduk ama hiç öyle olmadı” diyen Ahmet, “Bizimle, sanki çocuğa ya da gözaltındaki birine karşı konuşuyorlarmış gibi çok saygısızca konuştular. Üstten bakan tavırları vardı ve bize parmak sallayarak beklememiz ve sabretmemiz gerektiğini söylediler. “dedi.

Yaklaşık bir buçuk ay önce bulundukları kampta bir mültecinin intihar ettiğini belirten Ahmet, bu kadar uzun süre cevap almak için beklemenin kendileri için oldukça zor olduğunu dile getirdi. Ahmet “Arkadaşımızın kendini asarak intihar etmesi direk olarak açlık grevine gitmemizin sebeplerinden biri değil fakat psikolojik olarak bizleri çok derinden yaralıyor. Hiç birimiz bu kamplarda bu kadar uzun süre yaşamak istemiyoruz. Ayrıca aldığımız duyumlara göre Rotterdam ve Amsterdam’daki kamplarda da açlık grevi yapanlar varmış. ” dedi.

Bekledikleri cevapları alana kadar açlık grevine devam etmeyi planladıklarını dile getiren Ahmet, birkaç gün içerisinde IND’nin Den Haag’daki binasının önünde eylem yapmayı planladıklarını dile getirdi. 

Sağlık kontrolü
COA'dan Timo Waarsenburg, yerel basına yaptığı açıklamada açlık grevindeki mültecilerin Sığınmacı Sağlık Hizmetleri (GezondheidsZorg Asielzoekers) personeli tarafından sürekli izlendiğini dile getirdi ve eylemin ilk gününden itibaren gözetim altında tutulduklarını dile getirdi.

Vlissingen mülteci kampı (1)

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Vlissingen Belediyesi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.