Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ve Wageningen Üniversitesi Ekonomik Araştırma Merkezi'nin yayınladığı 2022 tarımsal ihracat raporuna göre, tarımsal ihracat hacmi hafif düştü ancak ihracattan elde edilen gelir arttı.

Yayınlanan rapora göre tarım ürünleri ihracatından geçen yıl toplam 122,3 milyar euroluk gelir elde edildi, bu rakamın 2021'e göre yüzde 17,2 daha fazla olduğu belirtildi. Ancak ihracat hacmi yüzde 0,5 küçüldü. Bu durum, tamamen Ukrayna'daki savaş ve artan enerji maliyetleri de dahil olmak üzere fiyat artışlarından kaynaklandı.

Bunun yanı sıra 88,2 milyar euro değerinde tarım ürünü ithal edildi. Bu rakamın 2021'e göre kıyaslandığında yüzde 23,5 oranında daha fazla olduğu görüldü. 

Yayınlanan rapor aynı zamanda Hollanda tarımı ve bahçeciliğinin Avrupa ve uluslararası pazarlarla güçlü bir şekilde iç içe olduğunu bir kez daha gösterdi. Sonuçlar aynı zamanda Ukrayna'daki savaşın etkilerinin Hollanda tarım ürünleri ticareti üzerinde de önemli etkilerinin olduğunu açığa çıkarttı.

Savaş, nedeniyle fiyatlardaki artış direk olarak hem ithalat hem de ihracat değerlerinin artmasına neden oldu. Diğer bir deyişle, çiftçilerin maliyeti arttı, bu nedenle dünya pazarlarına gönderilen ürünlerin fiyatlarına da zam yapıldı. Bu durum mali açıdan artış ancak hacim açısından küçülme anlamına geldi.

En fazla ihracat Avrupa içinde gerçekleşti
Avrupa, Hollanda için tarımsal ürünlerin hem ihracatı hem de ithalatı için en önemli pazar olmaya devam ediyor. Toplamda ihracatımızın yüzde 69,7'si Avrupa Birliği'ne (AB) gidiyor.

Hollanda’nın alışveriş yaptığı ülkelerin başında özellikle Almanya (ihracatın %24'ü ve ithalatın %18'i), Belçika (ihracatın %12'si ve ithalatın %13'ü) ve Fransa (ihracatın %8'i ve ithalatın %7'si) gibi yakın pazarlar geliyor.

Belirtilen 122,3 milyar euro'luk ihracat, Hollanda'da üretilen mallardan (79,8 milyar euro) ve yurt dışında üretilen tarımsal ürünlerin yeniden ihracatından (42,5 milyar euro) oluşmakta.

2022'de ihracat değeri en yüksek ürün gruplarının başında 11,9 milyar euroluk süt ve yumurta gelirken, ikinci sırada talebin düştüğü ancak 11,5 milyar euroluk ihracatın gerçekleştiği çiçekçilik ürünleri geldi.

Bu ürünleri 11 milyar euroluk et ihracatı, 8,1 milyar euroluk içecek ihracatı ve 8,1 milyar euroluk sıvı ve katı yağ ihracatı takip etti.

Tarım makineleri, gıda endüstrisine yönelik makineler, sera malzemeleri, gübreler ve bitki koruma ürünleri gibi tarımla ilgili ürünlerin ihracatı da 2022'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 23 artarak, 13,4 milyar euroya ulaştı.  

Raporda özellikle, Hollanda tarım-gıda sektörünün yenilikçi girişimciliğe, uzmanlığa ve benzersiz bir lojistik konuma sahip olduğuna bir kez daha vurgu yapıldı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.