Hollanda’nın tanınan sebze ve bakliyat üreticisi HAK, önümüzdeki yıl ocak ayında 6 haftalığına üretimi durdurma kararı aldı. Bu kararın artan enerji maliyetlerinden kaynaklandığı belirtildi.

1925 yılında Noord Brabantlı Hak ailesi tarafından kurulan ve 2021 yılında Rus KDV Grup tarafından satın alınan, Hollanda’nın tanınan konserve sebze ve bakliyat firması HAK, önümüzdeki yıl ocak ayında 6 haftalığına üretimi durdurma kararı aldı. 

Pazartesi günü firma tarafından yapılan açıklamada, artan enerji maliyetleri nedeniyle şirket için yılın en pahalı ayı olan ocak ayında üretime ara verileceği ve bunun personelle yapılan görüşme neticesinde planlı olarak organize edileceği belirtildi. 

Açıklamada; durdurma kararı neticesinde marketlere yapılan tedarik açısından bir sorun yaşanmayacağı ancak, ürünlerin fiyatlarının yükselebileceği belirtildi.

Maliyetler geçen yıla göre 10 kat arttı
Mevcut enerji fiyatları nedeniyle kış boyunca üretim yapmanın mümkün olamayacağının, diğer sektörler gibi sebze ve bakliyat sektörünün de artan enerji maliyetlerinden etkilendiğini belirten HAK üst düzey yöneticisi Timo Hoogeboom “Mevcut enerji maliyetleri gerçekten fahiş ve şu an geçen yıla göre on kat daha yüksek.” dedi.

Süpermarket fiyatlarına yansıyacak
Bu yüksek enerji maliyetlerinin süpermarketteki fiyatlara da yansıyacağını düşündüğünü belirten Hoogeboom, “Maliyetlerimizi mümkün olduğunca kendimiz karşılamak ve fiyatların bu seviyede yükselmesine gerek kalmaması için akıllıca plan yapmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu girişimlere rağmen ciddi fiyat artışlarının önüne geçmek henüz mümkün değil. Bu acı ama ne yazık ki gerçek.” şeklinde ifade kullandı.

HAK firması Hollanda üretilen sebze ve bakliyatı direk olarak tarladan alıp cam kavanozlar içinde muhafaza ediyor ve bu şekilde tüketiciye sunuyor. Firma geçtiğimiz yıllarda yeşil enerjiye de oldukça ciddi yatırım yapmasına rağmen artan enerji fiyatlarının karşılanmasında zorluk çekildiğini belirtiyor. Firmanın yayınladığı bildiride bu durum “HAK, sürdürülebilirliğe güçlü bir şekilde bağlı olmasına rağmen, bu aşırı derecede artan enerji fiyatlarını telafi etmeye yeterli değil. Ayrıca, ciddi bir şekilde artan enerji maliyetleri de cam fiyatlarının çok yüksek olmasına neden oluyor.” sözleriyle açıklandı.

Foto: HAK

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.