Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Lahey'deki 'değişmez dört sakini' arasında saydığı ve ülkenin en ünlü dondurmacısı olarak bilinen Moes'un vefatı, Başbakan Rutte'den aşırı sağcı lider Geert Wilders'e kadar tüm siyasi yelpazede büyük üzüntü yarattı.

45 yıldır Hollanda'nın siyasi merkezi olarak kabul edilen Binnenhof'un içinde seyyar araçla dondurma satan Pekdemir, Hollanda siyasetine en yakın figürlerden biri olarak biliniyordu. Birçok bakan, müsteşar ve milletvekilinin yanı sıra, başbakanlar ve Hollanda Kraliçesi bile zaman zaman "Dondurmacı Moes"un müdavimi olmuştur.

1960'ların ortalarında Türkiye'den Hollanda'ya göç etmiş bir ailenin çocuğu olan Pekdemir, genç yaşlarından itibaren çeşitli işlerde çalışmış, ancak gerçek tutkusu dondurmacılıkta bulmuştur. Bu tutkusu, gençliğinde yaşadığı Lahey'deki sokağın tek dondurmacısı olan Corneldi'ye borçluydu.

Eşi Mariana ile birlikte 1974 yılında Corneldi'de işe başlayan Pekdemir, dondurmacılık serüvenine hem dükkanda hem de seyyar araçla dışarıda hizmet vererek devam etmiştir. "Bu sayede binlerce güzel insan tanıdım" diyen Pekdemir, Binnenhof'da 45 yıldan fazla süre boyunca dondurma satarak "Hollanda'nın en ünlü dondurmacısı" unvanını kazanmıştır.

Binnenhof'un restorasyonu nedeniyle geçen yıl 45 yıllık mekanından ayrılmak zorunda kalan ve yerel politikaya da atılan Pekdemir, geçirdiği beyin kanamasının ardından hayatını kaybetmiştir.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Pekdemir'in ölümü üzerine Twitter'da, "Üzücü bir haber. Binnenhof'un devamlı dondurmacısı Moes vefat etti... Lahey onu özleyecek. Yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum" dedi. Pekdemir'in vefatı ayrıca, göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilders'ı da derinden etkiledi

©Sonhaber.eu

FOTO: Omroep west video

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.