Hollanda'nın, İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi işgalinden kurtuluşunun 76. yıl dönümü, yaşanan pandemi nedeniyle az sayıda katılımın olduğu sade törenlerle kutlandı.

Başkent Amsterdam'daki Dam Meydanı'nda düzenlenen ulusal anma programına, Kral Willem Alexander, Kraliçe Maxima, geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte ve yeni seçilen Meclis Başkanı Vera Bergkamp katıldı. 

Meydandaki 18 bin askerinin adının yazılı olduğu Ulusal Anıt'a çelenk koyan Kral Alexander, Kraliçe Maxima, Başbakan Rutte ve Meclis Başkanı Bergkamp savaşlarda hayatlarını kaybedenler anısına dün akşam saat 20:00'da başlayan törende 2 dakika saygı duruşunda bulundu.

Nazi Birlikleri, Hollanda'yı 5 Mayıs 1945'te terketti

Alman Nazi birlikleri, 10 Mayıs 1940'ta işgal ettikleri Hollanda topraklarını 5 Mayıs 1945 yılında terk etti. İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Almanya ile ilk anlaşma Hollanda'nın Wageningen kentinde imzalandı. İlk kurtuluş meşalesi her yıl Wageningen kentinde yakılıyor ve daha sonra ülke genelinde çeşitli kentlerde meşaleler yakılıyor. 

Hollanda'da her yıl 4 Mayıs, İkinci Dünya Savaşı'ndan bugüne kadar hayatını kaybetmiş askerler için Ulusal Anma Günü (De Nationale Dodenherdenking), 5 Mayıs ise ülkenin Alman işgalinden kurtulması anısına Kurtuluş Günü (Bevrijdingsdag) olarak kutlanıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU