Hollanda’da yaşayan Müslüman nüfusu giderek artıyor. Birinci nesil Müslümanlar genelde kendi ülkelerinde defnedilmeyi tercih etse de artık yeni nesiller burada defnedilmeyi daha çok tercih ediyor. Korona döneminde özellikle sınırların kapatılması Hollanda’da mezarlık yeri arayışını daha da artırdı. İslami usullere göre gömülmek isteyen ve göç ettiği ülke yerine Hollanda’da gömülmeyi tercih eden kişiler için bir çözüm sunacak ülkenin en büyük mezarlığı ise bu hafta içinde Arnhem’de açılıyor.

Müslüman Mezarlığının yapılması için ilk girişimleri başlatana Saïd Bouharrou, kamu yayıncısı NOS’e yaptığı açıklamada açılacak mezarlığın özellikle genç nesil Müslümanlar için iyi bir alternatif sunacağını dile getirdi. 

son üç yıldır Müslüman mezarlığını açabilmek için çok çaba sarf edildiğini dile getiren Bouharrou, Korona salgını patlak verdiğinde de Müslümanlar arasında burada gömülmek konusunda farkındalığın arttığını belirtti. Bouharrou “Etrafımdaki insanların daha fazla, Hollanda'da gömülmeyi tercih ettiklerini fark etmeye başladıklarını gördüm.” dedi.

Bouharrou Hollanda'da, ölen birinin bir yerde süresiz olarak gömülmesini yasal olarak sağlamanın çok zor olduğunu belirtirken, cenaze yakınları ile birlikte kurulan bir vakıf ile bu zorluğu aşmaya çalıştıklarını dile getirdi. 

Arnhem’de açılacak mezarlığın bir doğa rezervi olarak koruma altına alındığını belirten Bouharrou, geleceğe yönelik bakım masrafları için cenazenin yakınlarından bir sefere mahsus ödeme aldıklarını dile getirdi.

“Bir yere gömülebildiğin zaman, orası gerçekten senin ülkendir.”
Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) Başkanı Muhsin Köktaş açılacak yeni mezarlığı “Müslüman toplumu için çok olumlu bir gelişme.” olarak nitelendirdi.

Hollanda'da dördüncü nesil Müslümanların bulunduğunu belirten Köktaş, “Müslümanların giderek artan bir şekilde burada gömülmek istediğini görüyorsunuz. Artık bu da mümkün. Bu iyiye işaret, çünkü bir yere gömülebildiğin zaman orası gerçekten senin ülkendir.” şeklinde ifade kullandı.

Hollanda’daki Müslüman mezarlıkları
Hollanda’da iki Müslüman mezarlığı ve İslami bölümü olan birkaç mezarlık bulunmakta. 2007 yılında Almere’de açılan Müslüman mezarlığı neredeyse dolmak üzere. Drenthe bölgesinde Zuidlaren’daki mezarlıkta boş mezar yeri bulmak zorlaşıyor. Korona salgınının başında açıldığı için şimdiden bin 300 kişinin gömüldüğü mezarlıkta yaklaşık 200 boş mezar yeri bulunmakta.

Müslüman mezarlığının açılması için gerekli bir boş arazinin bulunması gerekmekte ayrıca mezarlığın yerinin değiştirilemez olması da bu arayışta güçlük yaşanmasına neden olmakta.

Arnhem’de açılacak olan mezarlık 16 bin mezar yerine sahip olacak ancak Bouharrou’ya göre ileriki dönemde daha fazla mezarlık yerine ihtiyaç doğacak. Bunun için çalışmaların devam ettiğini belirten Bouharrou, “Zaten aklımızda ikinci bir yer var. Nihayetinde, yaklaşık dört bölgedel mezarlık açmayı umuyoruz.” dedi.

Bouharrou dışında farklı kuruluşların da Rotterdam, Utrecht ve Tiel’de Müslüman mezarlığı girişimleri bulunmakta.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Maqbara Rawdah Al Moslimin

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.