Aşırı yağış nedeniyle yaşanan sorunlar başta Overijssel ve Gelderland eyaletleri olmak üzere Drenthe ve Brabant'ta da etkili oldu. Sular altında kalan yollar, bisiklet yolları ve bodrumlar vatandaşlara zor anlar yaşattı. Ülkenin güneyindeki bölgelerde çok sayıda iş yeri su altında kaldı, bazı belediyeler taşkınlara karşı tarihi binaları korumak için kum torbalarıyla setler oluşturdu. Su tahliyesi için kurulan pompalar tam kapasiteyle çalıştırılmaya başlandı. Deventer şehrinde alarm seviyesi yükseltildi, vatandaşlar su taşkınlarına karşı evlerinin önüne kum torbaları yığdı. IJssel nehrinde su seviyesinin beklenenden daha hızlı yükseldiği belirtildi.

Rutte: Gereken tedbirleri alıyoruz
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, yükselen su seviyelerinin ülkenin çeşitli bölgelerinde sıkıntıya yol açtığını belirterek "Durumu yakından takip ediyor ve gereken yerlerde tedbirler alıyoruz. Hollanda'da şiddetli yağışların tatsız sonuçlarıyla karşı karşıya kalan herkese güç diliyorum." ifadelerini kullandı.

Rutte açıklamasında, Noel tatili olmasına rağmen ilgili kurumların soruna ilişkin gerekli önlemleri almak için çalıştığını kaydetti.

Ijsel nehri korkutuyor
IJssel nehrindeki su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Deventer de dahil olmak üzere nehir boyunca yaşayan vatandaşlar gelişmeleri endişe içinde takip ediyor. Nehir boyunca uzanan rıhtımın şimdiden kısmen sular altında kaldı. Suyun eski şehir merkezine doğru akmasını önlemek için setler ve kum torbaları yerleştirildi.

Deventer Belediyesi sözcüsü NOS Radio 1 Journaal'a yaptığı açıklamada, bu sabah su seviyesinin 6.21 metre olduğunu, 6.30 metrenin ise selin kritik noktası olduğunu dile getirdi. "Şu anda gerçekten çok hızlı ilerliyor" diye açıklayan sözcü bir acil durum planı üzerinde çalışıldığını ve vatandaşlara da evlerinin önüne kum torbaları ile kapatmaları tavsiyesinde bulunulduğunu belirtti.

drenthe

Bölgede su seviyesinin beklenenden daha hızlı yükseldiği belirtilen açıklamada esas zirvenin önümüzdeki gece yaşanacağının tahmin edildiği belirtildi.

Araç içinde mahsur kalan kişi ve 11 at kurtarıldı
Omroep Brabant'ın haberine göre, Brabant'ın Berkel-Enschot bölgesinde bir araç dün gece diz boyu yüksekliğindeki su içinde mahsur kaldı. Aracın içinde bulunan kişiler itfaiye tarafından kurtarıldı.

Overijssel'deki Junner Koeland doğa koruma alanında dün 11 genç at yükselen su nedeniyle park içerisinde mahsur kaldı. RTV Oost’ta yer alan haberde atlar, bir yem atı kullanılarak kurtarıldı.

Orta ve kuzey bölgelr zor durumda
Ülkenin orta kesimlerindeki yerleşim birimlerini bağlayan bazı yollar da su altında kalması sebebiyle ulaşım geçici olarak feribotlarla sağlanıyor.

Yüksek su seviyesi Drenthe bölgesinde de etkili oldu. Drents Overijsselse Delta Su Kurulu'nun sözcüsü RTV Drenthe'ye yaptığı açıklamada kanalların ve hendeklerin dolu olduğunu söyledi.

Pompalar tam kapasiteyle çalışıyor
Ülke genelinde nehirlere kurulan bentlerin bazılarının fırtına ve taşkın tehlikesine karşı kapakları kapatıldı, su pompalarının kanallardaki su seviyesini düşürmek için tam kapasiteyle çalıştırılmaya başlandı.

Hollanda Meteoroloji Enstitüsü (KNMI), 2023'ün, hava durumunun ölçülmeye başlandığı 1902’den bu yana ülkede görülen en yağışlı ve sıcak yıl olduğunu açıklamıştı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.