Doğa ve Azot Bakanı Christianne van der Wal, uzun süredir beklenen planın içeriğini açıkladı. Bakan hassas doğal alanların yakınındaki, çiftliklerin azaltılması veya kapatılması ile ilgili düzenlemenin hayata geçirileceğini belirtti. Hükümetin planına göre çiftlik sahipleri Temmuz ayından itibaren başvuru yapabilecek.

AB'nin izin verdiği düzeyin çok üzerindeki nitrojen emisyonlarını azaltmak isteyen Hollanda hükümeti, besicilik için yetiştirilen hayvan sayısını azaltmak için çiftlikleri satın almak istiyor. Plana göre belirlenen bölgelerdeki çiftlik sahipleri düzenlemeye gönüllü olarak katılmaları halinde çiftliklerini piyasa değerinin yüzde 120’sine devlete satabilecek. 

Hollanda'nın nitrojen emisyonlarını azaltma planının bir parçası olan düzenlemede nitrojen emisyonlarının yol açtığı kirliliğin en önemli kaynaklarından biri olarak görülen besi çiftliklerinin azaltılması planlanıyor.

Hollanda'daki çiftliklerde toplam 100 milyon tavuk, 12 milyon domuz, 4 milyon inek ve 600 bin keçi bulunuyor.

Hükümete göre, bu hayvanların idrar ve gübresindeki amonyak, azota dönüşerek büyük bir çevre kirliliği yaratıyor. Hayvan idrar ve gübresindeki azot, çiftliklerdeki akış yoluyla göller ve akarsulara karışarak, yüzey sularındaki oksijeni tüketiyor. Böylece yosun oluşumu artarak, doğal yaşam alanlarının önemli ölçüde zarar görmesine neden oluyor.

Bakandan iki ayrı düzenleme
Bakan Van der Wal’ın açıkladığı plan iki düzenlemeyi içeriyor. Birinci düzenleme Natura 2000 olarak bilinen bölgelere yakın 3 bin büyük azot emisyonu yayıcılarına, ikinci düzenleme ise genel olarak çiftliğini kapatmak isteyen çiftçilere uygulanacak.

Üç bin çiftliğin hangileri olduğu tam olarak belirtilmemiş olsa da, bu düzenlemeye tabi olacak çiftçilerin bugünden itibaren konuyla ilgili açılan özel web sitesi üzerinden bilgi alabilecekleri belirtiliyor.

Farklı alternatif çözümler 
Hükümet, çiftçilerin azot emisyonunu azaltmak için farklı alternatif çözümler sunma çabasında ve ilerleyen süreçte çiftçilere yenilik yapmalarına veya yaylacılığa geçmelerine (bir çayırda daha az hayvan bulundurma) yardımcı olacak diğer düzenlemeleri de hayata geçireceği belirtiliyor. 

Bunun yanı sıra, çiftçilere çiftliklerin taşınması veya başka bir işletme türüne geçiş yapma gibi imkanlar da sunulacak.

1,5 milyar euroluk bütçe
Avrupa Komisyonu bu yıl 2 Mayıs'ta Hollanda hükümetinin planlarının devlet yardımı kuralları kapsamına girmesine izin verdi. Buna göre 1,5 milyar euroluk bir bütçe, doğa koruma alanlarına yakın çiftliği bulunan çiftçilere gönüllü olarak çiftliklerini kapatması halinde tazminat olarak verilmesi için kullanılacak.

Hükümetin planına çiftçilerden eylem
Hükümet, başta azot oksit ve amonyak olmak üzere nitrojen emisyonlarını 2030 yılına kadar ülke çapında yüzde 50 oranında azaltmak istiyor. Hükümetin bu isteği ülke çapında Ekim 2019’dan bu yana çeşitli eylemlerle protesto ediliyor.

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: Matthias Zomer - Pexel

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş