Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), ülkenin 2050 yılında demografik yapısının nasıl olacağı üzerine bir analiz yayınladı. Buna göre, 2050 yılında Hollanda'da özellikle göçmen kökenli insanlar ile yaşlıların sayısı artacak.

Hollanda’da savcılık bazı suçlarda mahkemeye gitmeden doğrudan ceza verecek Hollanda’da savcılık bazı suçlarda mahkemeye gitmeden doğrudan ceza verecek

Kuruma göre, göçün sınırlanması nüfus artışını azaltabilir ancak aynı zamanda ülke nüfusunun daha hızlı yaşlanmasına neden olabilir. Analize göre, eğer göç yoluyla nüfus artışı tercih edilirse, ülke daha kalabalık olacak ve daha fazla insan topluma entegre edilmek zorunda kalacak. Eğer göç sınırlandırılırsa, refah devletini ayakta tutmak için daha az çalışan insan olacak.

İşte CBS analizinden çıkan en önemli 5 sonuç:

1. Nüfus artacak
CBS, 2050 yılı için Hollanda üzerine yedi senaryo oluşturdu ve bu senaryoları, o zamana kadar ülkede nüfusun yaklaşık 20 milyona çıkacağı öngörüsü ile karşılaştırdı. Şu anda nüfus 17,8 milyon. Yedi senaryodan altısında toplam nüfusun arttığı görüldü.

En uç durumda, yani çok sayıda çocuk doğarsa, yaşam beklentisi artarsa ve beklenenden daha fazla göç olursa, 20 yıl sonra ülkede yaklaşık 22 milyon kişi yaşayacak. Bu üç faktörde gelişme en az düzeyde olursa, nüfus sayısı hemen hemen şu andaki kadar kalacak. Göç dengesi mevcut tahminlerden çok daha düşük olursa, toplam nüfus yüzde 2 artacak.

2. Daha fazla yaşlı insan olacak 
Tüm senaryolarda (ortalama yaşam beklentisinin azaldığı senaryolar dahil) 65 yaş üstü kişilerin sayısı önümüzdeki 20 yılda artacak. CBS özellikle 80 yaş üstü kişilerin sayısının iki katına çıkmasını bekliyor.

Bu durum, 65 yaş üstü ve altı insanlar arasındaki oranı değiştirecek. Şu anda Hollanda'daki insanların yüzde 20'si 65 yaş üstünde. Yaşam beklentisi daha da artar ve doğan çocuk sayısı azalırsa, bu oran yüzde 28'e çıkar. Göç sınırlı tutulsa bile, Hollanda daha da yaşlanacak ve 2050'de nüfusun dörtte birinden fazlası 65 yaş üstü olacak. Yaşlı insanların sayısının hızla artması, aynı zamanda sağlık ve bakım hizmetleri üzerindeki yükü de önemli ölçüde artıracaktır.

3. Refah Devleti Baskı Altında 
65 yaş üstü insanların sayısı büyük ölçüde artarken, gelirinin büyük kısmını çalışarak kazanmak ve gelir vergisi ödemek zorunda olan 20-65 yaş arası insanların sayısı aynı oranda artmayabilir. CBS’ye göre, yaşlılar ve 20-65 yaş arası insanlar arasındaki dengenin bozulması, mevcut refah devleti seviyesini korumayı zorlaştıracak.

Dikkat çekici olan, Hollanda kökenli 20-65 yaş arası insanların sayısının azalacak olması. Şu anda bu sayı 7,3 milyon, ancak ileride yaklaşık 6 milyon olacak. Hollanda, önümüzdeki on yıllarda yeni hükümetin de arzuladığı gibi, göçü mümkün olduğunca düşük tutmayı seçerse, 2050'de 20-65 yaş arası insanlar şu ankinden daha az olacaktır. İş göçünü teşvik etmeye yönelik bir politika geliştirilirse, ülkede para kazanan insanların sayısı artabilir.

4. Göçmen kökenli insanlar artacak 
CBS'nin incelediği tüm senaryolarda, Hollanda kökenli insanların sayısı azalıyor. Yüzdeler, doğan çocuk sayısının aniden artması durumunda yüzde 2, bebek sayısının beklenenden az olması durumunda yüzde 14 azalacağını gösteriyor.

Göçmen kökenli insanların sayısı ise tüm senaryolarda artıyor. Şu anda ülkede 17,8 milyon insanın yaklaşık 5 milyonu yurt dışı kökenli. Bunların 2,8 milyonu yurt dışında doğmuş, örneğin ekonomik nedenlerle veya sığınma talebi ile ülkeye gelmiş insanlar, 2 milyondan fazlası ise ikinci nesil olarak adlandırılan gruba ait, yani ebeveynlerinden biri veya ikisi başka bir ülkede doğmuş kişiler.

CBS'ye göre, çalışmak için veya sığınma nedeniyle oluşan göçün sınırlandırılmadığı, aksine teşvik edildiği senaryolarda, 2050'de göçmen kökenli insan sayısı 8 ila 9 milyona çıkıyor. Göç sınırlandırılırsa, bu sayı 6,3 milyona kadar düşüyor.

5. Daha fazla eğitimli insan 
CBS’e göre, ülkede 2050'de karşılaşılan zorluklara çözümler üretebilecek daha fazla eğitimli insan olacak. Şu anda iş gücünün yüzde 37'si yüksekokul veya üniversite diplomasına sahip. 2050'de bu oranın yüzde 47'ye çıkması bekleniyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.