Geçici hükümet, Hollanda'daki yoksulluk oranlarını düşürmek için yapısal olarak kira ve çocuk yardımından gelire uygulanan vergi oranları, alkol ve sigaraya uygulanan tüketim vergisi miktarı gibi bazı kalemlerde değişikliğe gidiyor.  

Hükümete yakın kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, önümüzdeki yıl vatandaşların alım gücünü artırmak için 2 milyar euro bütçe ayrılacak. Ancak bu bütçede oluşan 300 milyon euroluk açığın da kapatılması gerekecek. 

Hazırlanan yeni bütçe ile ilgili sızıntılar gelmeye devam ediyor. AD ve Telegraaf gazetelerinin Den Haag’a yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre kira yardımı Ocak ayından itibaren yıllık olarak 416 euro (ayda yaklaşık 35 euro) artacak. İlk çocuk için ödenen çocuğa bağlı bütçe (Kindgebondenbudget) bir kereye mahsus olmak üzere 750 euro artırılacak. 12 yaşın üzerindeki çocukları olan ebeveynlere de ek ödeme yapılacak.

Bunun yanı sıra alkol ve sigara üzerinden alınan vergiler artırılacak. Bir paket tütünün önümüzdeki yıl ortalama olarak 20 euro, sigaranın ise ortalama 10 euro olacağı tahmin ediliyor. Hükümet, alkol vergisini artırarak yıllık olarak 54 milyon euro, sigaradan ise 46 milyon euro ekstra gelir sağlamayı hedefliyor. Hükümetin planı bu sayede 300 milyon euroluk bütçe açığını kapatmak.

Ortalamanın üstünde geliri olan kesim, gelirinin bir kısmı üzerinden daha fazla vergi ödeyecek. Yüksek enflasyon nedeniyle, gelirlerinin daha büyük bir kısmı üzerinden daha düşük vergi oranı (yaklaşık %37) ödeyecekler, ancak bu sınır ayarlanacak, dolayısıyla gelirlerinin biraz daha büyük bir kısmı üzerinden en yüksek oran olan %49,5 vergi ödeyecekler.

Yıllık geliri 23 bin ile 37 bin euro arasında olan çalışanların vergi indirimi (Arbeidskorting) miktarı aylık olarak 115 euro artacak.

Meclis bütçede değişiklik yapabilir
Bütçe, geleneksel olarak Prensjesdag'da açıklanıyor. Hükümetin istifa etmesi nedeniyle bu yıl 19 Eylül'de gerçekleşecek olan Prinsjesdag’da, yeni politikalar beklenmiyor. Geçici hükümet genellikle mevcut durumu korumak için hareket ediyor. 

Prensjesdag'dan sonra Temsilciler Meclisi sunulan yeni bütçeyi tartışacak ve gerekirse değişikliklerin yapılmasını talep edecek. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş