Hollanda’da nisan ayında tütün ve tütün ürünlerindeki özel tüketim vergilerini artırılması, başta sınır bölgelerinde oturanlar olmak üzere, vatandaşların aynı akaryakıt turizminde olduğu gibi tütün turizmine yönelmesine neden oldu. 

Tütün üreticilerinin sektör örgütü VSK tarafından, Kantar danışmanlık firması tarafından yapılan bir araştırmaya dayanarak, yaptığı bir açıklamada komşu ülkelerden satın alınan tütün ve tütün ürünleri miktarının arttığı belirtildi. 

VSK’ya göre 2023'ün üçüncü çeyreğinde komşu ülkelerden gelen tütün miktarı rekor seviyeye yükseldi. Yaz aylarında özellikle Almanya’da yapılan tütün alışverişlerinde artış görüldü.

Hollanda’da hükümet, özellikle sigara içmemeyi teşvik etmek amacıyla fiyatları artırma yöntemine başvuruyor. Bu kapsamda Nisan ayında sigaralar üzerindeki özel tüketim vergisi 1,22 euro, tütün üzerindeki vergi ise 3,05 euro arttırıldı.

VSK yetkilisi Jan Hein Sträter, özel tüketim vergilerine getirilen zammın etkisinin yurtdışında satın alınan ürünlerle de net bir şekilde ortaya çıktığını belirtiyor ve “Tütün komşu ülkelerde çok daha ucuz olduğu için, insanlar bunu tercih ediyor” diyor.

Vergi kaybı: 1,4 milyar euro
Yurtdışından getirilen sigara ve tütün üzerinden Hollanda'da vergi alınmıyor. Bu nedenle devlet bütçesinin 1,4 milyar euro gelir kaybına uğradığı belirtiliyor. Elde edilen verilere göre, 2022’de tütün paketlerinin yüzde 25’i yabancı menşeiliyken bu oran bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 36’ya çıktı.

Nisan ayında gerçekleşen özel tüketim vergisi artışından bu yana yurtdışında satın alınan tütün miktarı yüzde 38 arttı. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Myriams Photos - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş