Amsterdam UMC tarafından yapılan bu araştırma, demansın, özellikle öncelikle genç yaşta başlayan frontotemporal demans (ftd) gibi türlerinin, ilk belirtiler ortaya çıkmadan yıllar önce keşfedilebileceğini gösteriyor. Araştırmacıların bulgularına göre, göz retinası, demansın erken evrelerde tespit edilmesine yardımcı olabilir.

Araştırmada Ftd hastalarının ölümünden sonra beyinlerinde gözlemlenen değişikliklerin, aynı zamanda retinada da görülebildiği ortaya çıktı. Araştırmacı Frederique Hart de Ruijter, bu bulgunun hastalar ve tedavi araştırmaları için yeni imkanlar sunduğunu belirtti.

Alzheimer Nederland'a göre, ftd, Alzheimer’dan sonra genç yaşta en sık görülen demans türü ve genellikle 40 ila 60 yaşları arasında başlar.

Bu bulgular, gelecekte demansın, bir göz taraması ile henüz yaşam devam ederken tespit edilebileceği fikrini de destekledi. Bu sayede, demans türleri henüz ilk belirtiler ortaya çıkmadan, yıllar öncesinden teşhis edilebilir.

Hart de Ruijter, bu durumun sadece hastaların geleceğe daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda yeni tedaviler ve ilaçlar üzerine yapılan bilimsel araştırmalara erken katılımı da mümkün kıldığını ifade etti.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Jan Krnc - Pexels.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.