Hollanda Kızılhaç’ı şuanda ülkede 1.302 okulda ücretsiz yemek dağıtıldığını açıkladı. Cuma günü yapılan açıklamada, her altı okuldan birinde yemek dağıtıldığı belirtildi. 

Hollanda’da mart ayından beri ortaokulların da başvuru yapabildiği projede, okullara çocuk başına 9 veya 11 euroluk bütçe ayrıldı. Projeye ilkokul, ortaokul ve özel eğitim okulları başvuru yapabiliyor. Projenin toplam bütçesi ise 100 milyon euro.

Ücretsiz yemek projesi
Projeye dahil olmak isteyen okulların schoolmaaltijden.nl sitesi üzerinden başvuru yapması gerekiyor. Yapılan başvurular Gençlik Eğitim Fonu ve Kızıl Haç tarafından kontrol ediliyor.

Projeye katılan okullar “Okulda ücretsiz yemek” veya “Alışveriş kartı” arasında seçim yapabiliyor. 

Ortaokuldaki öğrenciler genellikle birlikte yemek yemedikleri için bu öğrencilere talep olması halinde haftalık alışveriş kartı veriliyor. Karta her hafta öğrenci başına 11 euro yükleme yapılıyor.

Okulda ücretsiz yemek seçeneğini tercih eden okullara ise öğrenci başına 9 euro ödeniyor. Okullar bu bütçeyi örneğin yerel süpermarkette alışveriş yapan ebeveynler veya gönüllülere verebileceği gibi bir catering firmasıyla anlaşarak okul dışında yemek hazırlatabiliyor. 

Öğrencilerinin yüzde 30’u veya daha fazlasının dar gelirli ailelerin çocuklarından oluşan okullar projeye başvuru yapabiliyor. 

Proje Kasım 2022’de başladı, Mart 2023’de genişletildi
Hollanda'da geçtiğimiz yıl gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle çocukların okula aç gitmelerini  engellemek için gelir düzeyi düşük mahallelerdeki 500 ilkokulda ücretsiz yemek dağıtımına başlandı.  Kasım ayında başlayan pilot projede seçilen ilkokullarda öğrencilere ücretsiz kahvaltı, öğle yemeği veya ara öğün verildi.

Projeye katılan okullarda yapılan ankette her üç okuldan ikisi, çocukların daha enerjik olduklarını ve daha iyi konsantre olabildiklerini belirtti. Bazı okullar öğrencilerin artık ders sırasında daha az esnediğini ve daha uyanık olduğunu kaydetti. Genel olarak çocukların daha az stresli olduğu ve sınıf içerisindeki atmosferin de düzeldiği aktarıldı. 

Alınan sonuçların olumlu olması projenin genişletilerek devam etmesini sağladı. İlk ve Orta Öğretim Bakanı Dennis Wiersma Mart ayında yaptığı açıklamada projede, ortaokulları da kapsayacak şekilde, toplamda 300 bin çocuğa katkı sağlayacak şekilde bir bütçe ayrıldığını belirtti. 

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.