Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) vatandaşların sahip olduğu varlık miktarının geçen yıl yaklaşık 47 bin euro arttığını açıkladı. Açıklanan verilere göre 2022 yılı başında hane halklarının ortalama varlığı 135.100 euroya yükseldi.

Artışın ana sebebinin, konutların değer kazanması olduğunu açıklayan CBS, konutların değeri hesaplamaya katılmadığı zaman, geçen yılki varlık miktarının 2021 yılına göre 21.900 euro fazla çıktığını belirtti. 

Toplam varlık miktarı 2 milyar 490 milyon
1 Ocak 2022 itibarıyla Hollanda'daki tüm hane halklarının toplam varlığı 3.421 milyar euro tutarında. Ancak toplam 931 milyar euro tutarındaki borçlar hesaba katıldığında, net varlık miktarı 2.490 milyar euroya düşüyor.

CBS verilerine göre her 10 hane halkından yaklaşık altısının 2022 yılında kendine ait bir evi bulunuyordu. Konut sahipliği, varlıkların yüzde 62'siyle en büyük varlık bileşenini oluşturdu. 2021 yılında bu oran yüzde 58 idi. 

En fakir Rotterdam, en zengin Bloemendaal
Hane halklarını varlık değerleri arasında şehirlere göre farklılıklar bulunmakta. Varlık değerleri, hane halkının kendi evi, banka ve tasarruf hesapları, yatırımlar ve kendi işine yatırılmış para gibi bileşenlerden oluşuyor. Buna göre Hollanda genelinde en az varlığa Rotterdam'daki hane halkları, en fazla varlığa ise Bloemendaal’daki hane halkları sahip.

CBS’ye göre, Rotterdam'da ortalama varlık miktarı 11.800 euro. Bu miktar, ülke geneli ortalaması olan 135.100 euro'dan neredeyse on iki kat daha düşük. 

Diğer büyük şehirlerde de sakinler ülke ortalamasından nispeten daha az varlığa sahip. Kuruma göre bunun nedeni, bu şehirlerde göreceli olarak çok sayıda genç, sosyal yardım alan vatandaşlar ve düşük gelirli çalışanların yaşaması.

Bloemendaal'daki hanehalklarının ortalama varlığı 663.000 euro, bu da ülke geneli rakamının neredeyse beş katı. Hane halklarının varlıklarının yüksek olduğu diğer şehirler arasında Laren, Heemstede, Blaricum, Bergen, Rozendaal, Oegstgeest, Bunnik, Oirschot ve Hilvarenbeek gelmekte. 

İpotek Borcu 
Açıklamada, ipotek borçlarının hane halklarının toplam borçlarının yüzde 83'ünü oluşturduğuna dikkat çekildi. 

CBS verilerine göre geçtiğimiz yıl hane halklarının yaklaşık yarısının ipotek borcu,  yaklaşık yüzde 17'sinin öğrenci kredisi borcu ve yüzde 41'inin araba kredisi, bakiye açığı, vergi ve sosyal yardım borçları gibi diğer borçları bulunuyordu.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Chay Kelly - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş