Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) tarafından Salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre, daha düşük gelire sahip vatandaşların belirli kanser türlerine yakalanma riski, daha yüksek. Kurum bu araştırmada sosyoekonomik durum ve kanser arasındaki ilişkiyi inceledi.

IKNL; önce yapılan araştırmalarda, daha düşük gelire sahip vatandaşların yüksek gelire sahip olanlara kıyasla ortalama olarak 7 yıl daha kısa yaşadıkları ve 22 yıl daha erken sağlığının bozulduğunu ortaya çıkartmıştı. Son araştırma bu durumun bazı kanser risklerinde de benzer bağlantılar olduğunu gösterdi.

Araştırma, akciğer, karaciğer, mide ve baş-boyun kanserine yakalanma olasılığının, daha düşük sosyoekonomik statüye sahip vatandaşlarda daha sık görüldüğünü ortaya koydu. 'Bilinmeyen primer tümör' olarak geçen, yani kökeni bilinmeyen bir metastaz da bu grupta daha sık görülüyor. Yüksek gelirlilerde ise cilt, meme, prostat ve testis kanserlerine olasılığı daha yüksek.

Kanser türlerine göre her iki grup arasındaki farklara bakıldığında, en büyük farkın karaciğer kanserinde olduğu görülüyor. Bu kanser türü, düşük sosyoekonomik statüye sahip kişilerde üç kat daha sık görülüyor. 

Bunu sırasıyla mide kanseri ve 'bilinmeyen primer tümör' (2,6 kat daha sık), baş-boyun kanseri (2,5 kat daha sık) ve akciğer kanseri (2,3 kat daha sık) takip ediyor. Daha yüksek SES'e sahip hastalarda ise en sık olarak cilt kanseri görülüyor.

IKNL'ye göre, belirtilen kanser türlerinin düşük gelirlilerde daha sık görülmesinin başlıca sebebi tütün ürünleri kullanımı, sağlıksız yaşam tarzına sahip olmaları ve aşırı kilolu olmaları. Bilindiği üzere sayılan bu üç faktör de kanser riskinin artıran faktörler.

©Sonhaber.eu

Hollanda'da imam yetiştirme eğitimi rafa kaldırıldı! Hollanda'da imam yetiştirme eğitimi rafa kaldırıldı!

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.