Volkskrant gazetesini yaptığı bir analize göre Hollanda’da kullanılan donör spermlerini yarıya yakını yurtdışındaki sperm bankalarından veya ticari kliniklerden geliyor. Hollanda Jinekoloji Derneği (NVOG), aynı bağışçıdan alınan spermlerin dünya çapında yüzlerce çocuk için kullanıldığını ve bu durumun çocuklar için olumsuz etkileri olabileceğini belirtiyor. 

Yurtdışından gelen spermler aynı zamanda, Yerel sperm donörü sıkıntısına rağmen annelik isteği olan kadınların çocuk sahibi olabilmesine yardımcı olsa da, aynı biyolojik babadan dünyada yüzlerce çocuğun olması anlamına da geliyor.

Hollandalı bağışçı spermi isteyenler en az 2 yıl beklemek zorunda kalıyor. Ülkede bağışlanmış spermler, çoğunlukla eşcinsel çiftler, çocuk sahibi olmak isteyen bekar kadınlar veya eşinin sperm düzeyi düşük olan çocuk isteyen evli kadınlar tarafından talep ediliyor. 

NVOG yetkilisi Prof. Dr. Annemiek Nap'a göre, bekleme sürelerindeki uzunluk özellikle yaşça büyük olan kadınlar için sorun oluşturuyor. Hastaneler bu yüzden giderek daha fazla yurtdışından getirilen spermi kullanıyor. Bu alanda özellikle Danimarka popüler bir ülke.

De Volkskrant yapılan analizde, Ulusal düzeyde insan hücrelerinin işlenmesi üzerinde denetim yapan Trip'in yıllık raporlarını inceledi. Gazteenin ortaya çıkarttığı sonuca göre, 2016'da tedavilerin üçte birinde yabancı sperm kullanıldığını, bu oranın 2021'de yüzde 54'e çıktığını ortaya çıkarttı. Yıllık olarak doğan yaklaşık bin üç yüz donör çocuğun yarısının yabancı bir donör babası olduğu tahmin ediliyor.

Aynı donörden çok sayıda çocuk olması mümkün
Profesör Nap, yabancı sperm bankalarının, donör başına izin verilen azami sayıda annelik isteği olan kadına yardımcı olduklarını söylüyor, ancak "Eğer tüm ülkelerdeki sayıları toplarsanız, birinin yine de çok sayıda çocuğu olması mümkündür." açıklamasını yapıyor.

Hollanda’da bir donör toplamda on iki kadına, Belçika’da ise 6 aileye yardım edebiliyor. Almanya'da ise bir donör en fazla on beş çocuk sahibi olabiliyor. Hollanda, geçmişte birçok jinekolog hekimin, kendi spermlerini, çok sayıda çocuğun doğumu için kullandığının ortaya çıkması nedeniyle, bu konuda katı kurallar getirdi.

Teoride bu durumun o kadar da kötü olmadığını belirten Nap, ancak çocuklar için, çok sayıda biyolojik kardeşe sahip olduklarını bilmelerinin zorlayıcı olabileceğini belirtiyor. 

Donör çocukların, biyolojik babalarını bulmalarının karmaşık olabileceğini dile getiren Nap, Hollanda'da 2004'ten beri anonim olarak sperm bağışının mümkün olmadığını, çocukların on altı yaşından itibaren babalarını bulabilmeleri gerektiğini ekliyor. 

Nap, Yurtdışından gelen hiçbir spermin anonim olmaması gerektiğini belirtirken,  “Ancak, yurtdışındaki düzenlemelerin ne kadar iyi olduğu bilinmiyor.” şeklinde ifade kullanıyor. Nap, ayrıca Hollanda'da sperm donörü bulmanın zor olduğunu, 2004 öncesinde daha fazla sperm donörü olduğunu, şuanda bağışlanan spermin yarısının kötü kalite veya donörlerin tartışmalı motivasyonları nedeniyle elendiğini ifade ediyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş