Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip serbest meslek sahipleri (zzp) için ‘Zorunlu İş Göremezlik Sigortası’nın (arbeidsongeschiktheidsverzekering - AOV) yürürlüğe girebileceğinin sinyalini verdi. Konu bu hafta Temsilciler Meclisinin de gündeminde. Bakana göre serbest meslek sahipleri yakında aylık 225 euro sigorta primi ödeyecek.

Bakan Van Gennip konu ile ilgili yaptığı açıklamada, düşük gelire sahip çalışanların prim miktarlarının daha düşük olacağını ve sigorta için ödenen primin vergiden düşüle bileceğini belirtti.

Belirlenen 225 euroluk aylık prim miktarının serbest çalışanların bir kısmı için yüksek bir meblağ olduğunu kabul eden Bakan Van Gennip, maliyetteki artışın çalışanlar tarafından müşterilerinin faturalarına yansıtacağını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

Serbest girişimcileri temsil eden VZN başkanı Cristel van de Ven ise oldukça net bir şekilde Bakan Van Genep’in önerisine tepki gösterdi. Van de Ven, “Bu durumda, maksimum olarak size sosyal yardım seviyesinde gelir sağlayan bir sigorta için yılda yaklaşık 2700 euro ödemiş oluyorsunuz. Birçok serbest çalışan, bu miktarı göreceli olarak az bir sigorta için çok fazla buluyor.” dedi.

ZZP’lerin kamu sigortası yerine özel bir sigortayı da tercih edebileceğini belirten Bakan Van Gennip, bu tür bir sigortanın kamu sigortası ile aynı kapsam ve prime sahip olması gerektiğine vurgu yaptı. Bakan özel sigortayı tercih eden serbest girişimcilerin bir kamu sigortası için ek katkı payı ödemek zorunda kalacağını belirtti. Katkı payının ne kadar olacağı ise henüz netleşmiş değil.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş