Hollanda’da giderek daha fazla hasta doktorun yazdığı ilacı pahalı bulduğu için almıyor. Eczanelerde almaktan vaz geçilen ilaçların içinde sağlık paketinden çıkartılan D vitamini gibi ilaçlar bulunuyor.

Eczacı örgütü KNMP tarafından yapılan araştırmaya göre, giderek daha fazla hasta doktorun yazdığı ilacı almaktan vaz geçiyor. Bunun başlıca nedeni ise ilaçların fiyatının artması.

Ankete katılan eczacıların neredeyse yarısı her gün ilaç almaktan vaz geçen hastalarla karşılaşıldığını, yüzde 42’si ise hastaların neredeyse her hafta ilaç almaktan vaz geçtiğini belirtiyor. Her 10 eczacıdan dokuzu her hafta bu durumla karşılaştığını söylüyor.

İlaçların maliyeti, hastaların ilaç almaktan vazgeçmesindeki ana neden olarak görülüyor. KNMP’ye göre ilaçların bir kısmı sigortaya ödenen kişisel risk payına dahil olduğu için, hastalar ilacı almaktan vazgeçiyor.

Eczanede almaktan vazgeçilen ilaçların başında mide koruyucuları ile bu yıl geri ödeme listesinden çıkartılan D Vitamini ve Kalsiyum hapları geliyor.  Dolayısıyla hastalar artık bunları kendileri ödemek zorunda olduğu için almaktan vaz geçiyor.

KNMP'nin anketine 2 bin eczaneden 370'i katıldı. Bir sözcüye göre, katılımcı sayısı az olmasına rağmen alınan sonuçlar genel tabloyu gösteren nitelikte.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş