Merkezi Planlama Bürosu (CPB); Hollanda’da bu yılın geri kalanı ve gelecek yıl için enflasyon ve satın alma gücüne yönelik öngörülerini yayınladı. Buna göre hanelerin satın alım gücü, yaşanan yüksek enflasyona bağlı olarak enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesiyle birlikte yaklaşık yüzde 4 civarında düşecek. Kurum; hükümetin önümüzdeki yıl için planladığı enerji destek paketinin de bu düşüşü durdurma konusunda yeterli gelmeyeceğini belirtiyor.

CPB satın alma gücünün yalnızca yüksek fiyatlar ve enflasyon nedeniyle değil, aynı zamanda ücretlerin kısmen artırılması nedeniyle de düştüğünü kaydetti. Toplu sözleşmeli ücretlerdeki artış, bu yıl ortalama yüzde 3 oranında gerçekleşirken gelecek yıl için yüzde 4,6 olması bekleniyor ancak bu artış enflasyondaki yüzde 10’luk artışın gerisinde kalıyor.

CPB; enflasyonun bu yıl yüzde 10 ve gelecek yıl yüzde 3,5 olmasını bekliyor. Kuruma göre hükümetin enerji tavan fiyat uygulaması olmasaydı, 2023'te enflasyon yüzde 6’lara kadar çıkardı.

430 bin hane ödemelerde zorlanacak
Artan masraflar nedeniyle önümüzdeki dönemde 430 bin hanenin ödeme zorluğu çekeceğini belirten CPB, 1 Ocak tarihinden itibaren uygulamaya görecek olan hükümetin enerji tavan fiyat uygulamasının, satın alma gücü kaybını bir şekilde sınırlasa da tam olarak yeterli gelmeyeceği uyarısında bulundu. 

CPB direktörü Hasekamp “Hükümet destek önlemleriyle zaman kazandı, ancak şimdi 2023'ten sonrasına ait strateji hakkında hızlı bir şekilde düşünmesi gerekiyor.” dedi. 

Hasekamp “Yapısal olarak yüksek olan enerji fiyatlarını dikkate almamız gerekecek. Yapısal bir sorun, yapısal çözümler gerektirir, mevcut tavan fiyat bunu karşılamaz” şeklinde açıklama yaptı.

CPB dört senaryo üzerinde duruyor
CPB, dört senaryo üzerinde yoğunlaşarak satın alma gücü için olası sonuçların haritasını çıkardı. Gaz fiyatlarındaki gelişme her dört senaryonun merkezinde yer alıyor. 

Temel senaryoda gaz fiyatlarının bu yılki fiyatta (megavat saat başına 128 euro) sabit kalacağı düşünülüyor. Bu halde 2023 yılı enflasyonu yüzde 3,5 olarak çıkacak, satın alma gücü ise yüzde 3,8 düşecek. Bu durumda yaklaşık 430 bin hane aylık giderlerini ödemede zorluk çekecek.

En iyi senaryoda gaz fiyatları bu yılki fiyattan 50 euro (ortalama 128 euro) daha düşük olacak. Bu durum enflasyonun yüzde 3,4 oranında çıkmasına ve satın alım gücünün de yüzde 3,8 düşmesine neden olacak. Faturalarını ödeme zorluğu çekecek hanelerin sayısı 420 bin civarında olacak.

Üçüncü senaryo gaz fiyatlarının bu yılki fiyatlara göre 50 euro (ortalama 178 euro) zamlanması halinde yaşanacak. Bu senaryoya göre enflasyon yüzde 3,7 olacak ve satın alım gücü yüzde 4 düşecek ve yaklaşık 450 bin hane aylık giderlerini ödeyemez duruma gelecek.

En kötü senaryoda ise megavat saat başına ortalama gaz fiyatı 178 euro olacak ve kış ayları sert geçecek. Bu senaryoya göre enflasyon yüzde 0,2 puan yükselecek. Bu durumda satın alma gücü, ilk senaryoya göre çok daha hızlı düşecek. Bu durumda yüzde 0,2 puanlık ek bir düşüş anlamına gelecek. Ayrıca aylık giderlerini ödeme zorluğu çekecek hanelerin sayısı da 500 bini bulacak.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Stephanie LeBlanc - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.