Hollanda'da yeni yıl kutlamalarında birçok şehirde yasak olmasına rağmen havai fişek kullanılması nedeniyle araç ve binalarda hasar oluştu. 12 polis yaralandı onlarca kişi gözaltına alındı.

Aralarında Amsterdam ve Den Haag’ın da bulunduğu birçok şehirde hava muhalefeti nedeniyle havai fişek yasağı getirildi. Buna rağmen çok sayıda havai fişek kullanılması neticesinde yaralananlar oldu. Onlarca kişi gözaltına alındı.

Polis tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde yeni yıl kutlamalarında olaylar çıkan olaylarda onlarca kişinin gözaltına alındığı, Den Haag’da çıkan olaylarda 12 polisin yaralandığı belirtildi. Bunun yanı sıra Helmond, Zeist, Geleen en Breda’da polise havai fişek fırlatıldığı aktarıldı.

Hollanda itfaiyesinden yapılan yazılı açıklamada, yılbaşı gecesi çıkan olaylar sırasında 3 bin 833 yangın ihbarı yapıldığı ve bunların 134'ünün ev, 724'ünün çöp konteyneri ve 1832'sinin araç yangınına ilişkin olduğunu bilgisi paylaşıldı.

Yapılan açıklamalara göre Veghel köyünde tarihi bir kilise ve Amsterdam'da bir ilkokul yandı, gözünden yaralanan en az 24 kişi Rotterdam Göz Hastanesine kaldırıldı.

Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz, Twitter'dan “Yardım için çalışanlara yasa dışı havai fişeklerle saldırılması manasız. Çok sayıda güvenlik görevlisi yaralandı. Bunlar karşılıksız kalmayacak.” şeklinde paylaşım yaptı.

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, çıkan olayların ardından parlamentoya havai fişeklerin ulusal düzeyde yasaklanması çağrısında bulundu.

Hollanda'da 12 belediye, kamu güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle yılbaşı kutlamalarında havai fişeklerin kullanımını yasaklamıştı. Bunun yanı sıra aşırı rüzgar nedeniyle bazı şehirlerde havai fişek gösterileri de iptal edildi.

Rotterdam’da ırkçı ifadeler köprüye yansıtıldı
Rotterdam'daki kutlamalar sırasında Erasmus Köprüsü'ne ışıkla yansıtılan ırkçı ifadeler ülkede rahatsızlığa neden oldu.

Köprüye yansıtılan yeni yıl mesajlarının arasında "Beyazların yaşamı değerlidir", "Mutlu beyaz yıllar 2023" ve "Bizim insanlarımızın varlığını ve beyaz çocukların geleceğini güvence altına almalıyız" ifadelerinin yer alması nedeniyle soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Bakan Yeşilgöz, Erasmus Köprüsü'ne yansıtılan ırkçı ifadeler için "rahatsız edici" yorumunu yaparak "Irkçı söylemler kabul edilemez ve ülkemizde yeri yok. Polis olayı araştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Politie.nl

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.