Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), 2023 yılının ikinci çeyreği konut satış istatistiklerini yayınladı. CBS’e göre 2015'te başlayan konut satış istatistiklerinin tutulmasından bu yana görülen en büyük düşüş yaşandı. Ülke genelinde, yeni inşa edilen konut satışları ikinci çeyrekte yıllık bazda yarı yarıya azaldı.

CBS Ekonomisti Frank Notten basına yaptığı açıklamada, gerileme nedeninin “belediyelerdeki personel sıkıntısından kaynaklı daha az ruhsat verilmesi” ve “ruhsat verilirken ülkenin azot emisyonunu azaltmaya yönelik hedefindeki sıkı kurallar” olduğunu dile getirdi.

Notten, belediyelerdeki personel eksikliği konusunda  "Yeni konut inşa etme izinlerinin sayısı yüzde 19.4 oranında düştü. Bu nedenle daha az inşaat yapılıyor," şeklinde ifade kullandı.

CBS ekonomisti, yeni konut satışlarının azalmasında Mortgage faizlerinin yükselmesinin ve yeni konutların inşaatı için uygun arazilerin bulanamamasının da rol oynadığını kaydetti.

CBS rakamları, teslim edilmiş olan konutları ve henüz tamamlanmamış ama önceden satışı yapılmış konutları içeriyor. CBS verilerine göre, nisan, mayıs ve haziran aylarında toplamda yaklaşık 48.000 konut satıldı. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş