Dördüncü Rutte kabinesi, koalisyon ortaklarının, “göç politikası” ve “savaş bölgelerinden gelen mültecilerin geri gönderilmesi” konularındaki anlaşamamalı nedeniyle düştü. Seçim Kurulu yeniden seçime gitmek için zamana ihtiyaç olduğunu ve en erken seçimin Kasım ayı ortalarında yapılabileceğini açıkladı. 

Sandıkların hazırlanma işleminin zaman alacağını belirten Seçim Kurulu, yeni partilerin kayıt işlemleri ve partilerin aday listelerini oluşturmasının zaman alacağını kaydetti. Kurul belediyelerin sandık merkezleri ve buralarda görev alacak gönüllüleri düzenlemesi gerektiğini belirtti.

Rutte, Kral Alexander ile görüşecek
Başbakan Mark Rutte, Cuma akşamı Bakanlar Kurulu toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında tüm kabinenin istifasını Kral Willem-Alexander'a sunduğunu aktardı. Kral Willem Alexander gelişmeler nedeniyle tatilini yarıda keserek bugün yurda dönecek. Başbakan Rutte’nın da bugün Paleis Huis ten Bosch'ta Kral Willem-Alexander ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Bundan sonra ne olacak?
Kabinenin düşmesi, kabine üyelerinin dört yıllık görev süreleri bitmeden önce görevlerini durdurmaları anlamına geliyor. Aynı durum 2021 yılında da yaşandı. Rutte’nin başbakanlığındaki 3. koalisyon hükümeti, vergi makamlarının çocuk bakım ödeneği konusunda göçmen kökenlilere ayrımcılık yaptığının ortaya çıkması üzerine istifa etti.

Kabine üyeleri istifa etseler bile, bu onların işlerinin bittiği anlamına gelmiyor. Sadece kabine “geçici kabine” olarak işlev görmeye devam ediyor. Bakanlar bakan olarak kalıyor ve aynı yetkilere sahip oluyor. Kararlar ve önlemler alabilir ve yasa teklifleri sunabilirler. Ancak, geçici hükümet olarak yeni bir politika uygulayamazlar. Yani sadece mevcut hükümet politikasını sürdürebilir. 

İnsanların oy kullanabilmesi için önce parlamentonun feshedilmesi gerekmekte. Kabinenin düşmesi ve parlamentonun feshedilmesi arasında belli bir süre geçeceği için yeniden seçime girmek de zaman alacak.

Parlamentonun feshinden sonra üç ay içerisinde seçimlerin yapılması gerekmekte. Seçim Kurulunun verdiği “en erken Kasım’da seçim olur” beyanı da bu süre zarfını doğrular nitelikte.

Dördüncü Rutte kabinesi neden düştü?
Kabineyi oluşturan VVD, CDA, D66 ve ChristenUni partileri, savaş bölgesinden gelen mültecilerin geri gönderilmesi ve bu kişilerin aile birleşimine sınırlama getirilmesi maddesi konusunda anlaşma sağlayamadı. 

Hıristiyan Birliği Partisi (CU), savaş bölgelerinden gelen mültecilerin aile birleşimi için 2 yıl beklemesi ve aile birleşiminin ayda 200 kişi ile sınırlanması önerisini “zorbalık” olarak değerlendirdi. Demokratlar 66 Partisi (D66) bu anlamda CU’ya destek verdi. 

Son bir haftadır partiler arasında yürütülen görüşmelerin çıkmaza girmesi kabinenin istifasına neden oldu.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş