Yapılan bir araştırmaya göre şuanda yeni enerji sözleşmesi imzalayan bir kişinin yıllık ödeyeceği fatura bedeli 6500 euroyu buluyor.

Fiyat karşılaştırması yapan ve Nu.nl sitesinin isteği üzerine geçen yılki fiyatlarla, bu yılki fiyatları karşılaştıran Gaslicht.com sitesinin ortaya çıkarttığı rakamlar, oldukça korkutucu. Araştırmaya göre geçen yıla göre neredeyse 4000 euro fark var.

Rakamlar CBS verilerini doğruladı
Temmuz ayı enflasyonu 1975’den bu yana ilk kez yüzde 10’un üzerine çıktı. Hollanda Merkezi İstatistik Kurumu (CBS) Perşembe günü yayınladığı açıklamada bu artışın özellikle enerji fiyatlarındaki aşırı yükselmeden kaynaklandığını dile getirdi. 

Gaslicht.com araştırması da CBS’in yayınladığı rakamları doğrular şekilde çıktı. Geçtiğimiz yıl mayıs ayından itibaren yükselme trendinde olan enerji fiyatları, Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte iyice tırmanışa geçti. Bu durum perakende fiyatlarını da artırdı.

Cüzdanlarda hissedilecek
Gaslicht sitesinin kurucusu Ben Woldring “Enerji fiyatları yedi aydır olağanüstü yüksek. Ne kadar uzun süre yüksek seviyede kalırlarsa, o kadar çok insan bununla uğraşmak zorunda kalacak.” şeklinde açıklama yaptı. Woldring düşük oranlardaki eski sözleşmesi olan hane sayısının giderek azaldığını, başka bir değişle yeni kontrat yapmak zorunda olanların arttığını dile getirdi.

Woldring; değişken tarifeli sözleşmeleri olan haneler de ara dönemlerde piyasada gerçekleşen gelişmeler nedeniyle, bu artışı hissedeceğini kaydetti ve “Bu nedenle dünyada gerçekleşen olayları, daha hızlı olarak cüzdanınızda hissedeceksiniz” dedi.

Enerji faturaları 3 katına çıktı!
Gaslicht araştırmasına göre; enerjide toptan fiyatlar şimdi normalden 8 ila 10 kat daha yüksek. Elektirikte; 1 kilovat saat elektrik geçen yıl 20 euro sente mal olurken, şimdi 50 ila 70 sent aralığında. Gazın fiyatı ise metreküp başına 80 sentken şimdi 2,50 ile 3 euro arasında.

Toptan fiyatlardaki bu artış doğal olarak perakende fiyatlarına da zam olarak yansıyor. Bir hanenin ortalama tüketimine göre karşılaştırma yapan siteye göre; 1 Ağustos 2022 tarihinde bir yıllık yeni gaz ve elektrik sözleşmesi imzalayan bir kişi ortalama 6.466 euro ödeyecek. Bu rakama vergilerde (btw) yapılan indirim de dahil edilmiş durumda. Geçen yıl aynı tarihte yapılan aynı nitelikteki bir sözleşme için ödenen miktar 2.308 euroydu.

Her 3 haneden biri ödeme zorluğu çekiyor
Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) kısa bir süre önce, şu anda her üç haneden birinin sabit giderlerden sonra kalan para ile geçinemediğini açıklamış, bu rakamın artacağı endişesinin taşındığını dile getirmişti. Enstitüye göre zorluk çeken hanelerin içerisinde sadece düşük gelirliler bulunmuyor. Nibud'un hesaplamaları, ortalamanın iki katı geliri olan bir ailenin toplam aylık harcamasının geçen yıl Ocak ayına göre 188 euro arttığını gösteriyor.

Faturalarda yaşanan bu sıkıntıda vatandaşa destek olmak isteyen hükümet enerji üzerinden alınan vergi miktarını, önümüzdeki yıl ocak ayına kadar geçerli olmak üzere, yüzde 9’a indirdi. Düşük gelirli vatandaşlar için ise ilk etapta 800 euro, ikinci etapta da 500 euro olmak üzere, toplam 1300 euroluk ek maddi yardım yaptı.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın