Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) tarafından yapılan yeni hesaplamaya göre, şu anda her üç haneden biri sabit giderlerden sonra kalan para ile geçinmek için büyük çaba sarf ediyor. Ancak gıda fiyatlarındaki artış, haneleri daha da çok zorluyor. Enstitü hükümetin bu konuda köklü çözümler üretmesi gerektiğini belirtiyor.

Nibud tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre; uzun yıllardır ilk kez bu yıl ‘hane halkı harcamalarında’ büyük bir artış yaşanıyor. Enstitü artan sabit giderlerin üzerine ek harcamaların eklenmesiyle vatandaşların daha zor şartlar altında yaşadığını belirtirken “Bu iki harcama kaleminin bütçe üzerindeki baskısı o kadar büyük ki, haneler her ay kaçınılmaz olarak para sıkıntısı çekiyor.” ifadesini kullandı.

Bu durum orta gelirlileri de etkiliyor
Enstitüye göre zorluk çeken hanelerin içerisinde sadece düşük gelirliler bulunmuyor. Nibud'un hesaplamaları, ortalamanın iki katı geliri olan bir ailenin toplam aylık harcamasının geçen yıl Ocak ayına göre 188 euro arttığını gösteriyor. 

Bu artış, esas olarak 128 euro artan enerji maliyetlerinden kaynaklanmakta. Nibud’un örnek aile modeline göre orta gelirli bir ailenin gıda masrafı şuanda yaklaşık 55 euro daha pahalı hale geldi.

Daha yüksek geliri olan vatandaşların çoğunlukla birikimlerini kullanmak zorunda kaldığını belirten Nibud, dar gelirlilerin böyle bir şansı bulunmadığını belirtiyor.

Nibud tek başına yaşayan, enerji verimli olmayan bir evde (etiket E) oturan ve sosyal yardım alan bir kişinin durumunu da hesapladı. Enstitüye göre bu kişinin enerji faturası; vergi indirimine rağmen, sürekli kullanımda iki katına çıkarak neredeyse 200 euro'ya ulaşmış durumda ve gıda alışverişi ise geçen yıla göre aylık 30 euro arttı.

İnsanlar kenara para ayıramıyorlar!
Nibud durumun giderek kötüleştiğini belirttiği açıklamasında “Konut, ulaşım ve gıda harcamaları şu anda o kadar yüksek ki, birçok hane artık tüm faturalarını ödeyemez durumda. Her ay gelirinin yüzde 70'inden fazlasını harcamak zorunda kalan haneler, giyim, bakım veya olası bir durumda kullanmak için kenara para ayıramaz hale geldi.” şeklinde ifade kullandı.

Nibud hükümetin önümüzdeki dönem için düşündüğü 500 euroluk ek enerji yardımının birçok aileye faydası olacağını ancak bunun yeterli olmadığını belirtiyor. Nibud direktörü  Arjan Vliegenthart’da kabinenin hızlı bir şekilde ek önlem alması gerektiğini belirtiyor. 

Vliegenhart “Büyük sorunlar, köklü çözümler gerektirir. Örneğin Fransa, enerji faturasına maksimum bir tutar koyarak enerji maliyetlerindeki artışı durdurdu. Belçika da enerji konusunda sosyal bir oran belirledi. Bu tüketiciye yardımcı olur, çünkü o zaman finansal olarak nerede durduğunuzu bilirsiniz. Hollanda’da nereye doğru gittiğini bilmemek, yaşamayı daha da çok zorlaştırıyor.” dedi.

Yakında 1,2 milyon hane ödeme zorluğu çekecek!
Kısa süre önce bir açıklama yapan hükümet yetkilileri, azalan satın alma gücü konusunda şu anda olduğundan daha fazlasını yapmanın kısa vadede mümkün olmadığını açıkladı. Vergi sisteminde değişiklik gibi teknik açıdan zorluklar bulunduğunu belirten hükümet, sadece en düşük gelirliler için ekstra 500 euro daha yardım yapılabileceğini ve en fazla, önümüzdeki yıl için Bütçe Günü döneminde yeni olasılıkların değerlendirileceğini açıkladı. Hükümetin bu açıklaması muhalefetin tepkisine neden oldu.

Geçtiğimiz ay Merkezi Planlama Ofisi (CPB) tarafından yapılan bir açıklamada, enerji ve diğer sabit giderlerdeki artışın devam etmesi halinde 1,2 milyon hanenin ödeme zorluğu çekeceği belirtildi. CPB’ye göre orta gelirliler de mevcut krizi cüzdanlarında giderek daha fazla hisseder hale geldi. Hükümetin geçtiğimiz aylarda yoksul hanelere bir defaya mahsus 800 euroluk yardımının kısmen etkili olduğunu belirten CPB, bu miktarın hedef kitle için yetersiz olduğunu açıkladı.

Foto: Analogicus - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın