Hükümet, düşük gelirlilerin alım gücünü artırmak için bu yıl fazladan bir şeyler yapılması konusunda belediyelerle görüşmelere başlayacak. Başbakan Rutte Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmada 800 euroluk enerji yarımına ek olarak 500 euroluk bir yardım daha yapılacağını açıkladı.

Hollanda Belediyeler Birliği VNG tarafından yapılan açıklamada, hükümetin gerekli bütçeyi onaylaması halinde bu yıl içerisinde bir seferlik ek bir yardım yapılacağını belirtti. VNG yetkililerinin ağustos ayı öncesinde hükümetle görüşmelere başlayacağı aktarıldı.

Elde edilen bilgilere göre sosyal asgari ücretin yüzde 120’sine kadar geliri bulunan yaklaşık 1 milyon kişinin 500 euroluk yardımdan faydalanacağı tahmin edilmekte.

Başbakan Rutte Temsilciler meclisinde yaptığı açıklamada, sağlık ödeneği (Zorgtoeslag) alan 4,5 milyon kişiye de ek bir yardım yapılmasının gündemde olduğunu ancak bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. 

Başbakan Rutte’ye göre vergi düzenlemeleri en erken önümüzdeki yıl tamamlanabilecek. Başbakan, Vergi Daireleri ve belediyeler gibi uygulayıcı organların bu yıl her türlü yeni düzenlemeyi artık kaldıramayacaklarını savundu. “2023 için daha fazlası mümkün”  diyen Rutte, kabinenin bu konuya  Bütçe Günü’nde (Prinsjesdag) ele alacağını dile getirdi.

800 Euroluk ek enerji yardımı 
Bu yıl Mart ayı ortasında, Yoksulluk Politikası Bakanı Carola Schouten belediyelere hükümet tarafından kararlaştırılan ek enerji ödeneği dağıtılması iznini verdi. Buna göre, sosyal minimum gelir düzeyinin yüzde 120'sine kadar geliri olan haneler için 800 euro destek verileceği açıklandı. 

800 Euroluk ek enerji yardımı uygulamasından; sosyal ödenek alanlar, ek emekli maaşı olmayan AOW’li yaşlılar, asgari gelire sahip serbest meslek sahipleri (ZZP’ler) ve kazancı düşük olan çalışanlar faydalandı.

Belediyeden sosyal yardım alan veya IOAW gibi bir ödeneği olan herkese ek enerji ödeneği otomatik olarak ödendi.  Bunun yanında düşük gelirli olan ancak sosyal ödenek almayanlar bu yardımdan faydalanmak için belediyeye başvuru yapmak zorunda kaldı.

Örnek olarak; sosyal asgari sınırın yüzde 120'sini sınır olarak kabul eden bir belediyede ayda en fazla 1777 euro geliri olan bir aile ve 1244 euro geliri olan tek başına yaşayan bir kişi, 800 euroluk yardımdan faydalanabildi.

Belediyeler bu yardım için kişinin Ocak 2022’deki net gelirine bakıyor. Bu gelir kişinin veya varsa eşinin toplam geliri üzerinden hesaplanıyor ve bu hesaplamaya tatil paraları dahil edilmiyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın