Tatil sezonu olarak yurtdışına gidenlerin sayısının arttığı Temmuz ve Ağustos aylarında diğer aylara göre daha fazla hırsızlık vakası yaşanıyor. Bazı mahallelerde hırsızlık vakalarındaki artış yüzde 70’lere kadar çıkıyor. Polis ve belediyeler sosyal medya üzerinden başlatılan bir kampanya ile vatandaşları uyarıyor.

Tüm yıl içerisinde gerçekleşen hırsızlık vakalarının neredeyse üçte biri sadece tatil sezonunda gerçekleşiyor. 

Sosyal medya üzerinden yapılan uyarılarda vatandaşlara tatile giderken neler yapabilecekleri hususunda önerilerde bulunuluyor. Bunlardan biri de geçtiğimiz hafta bir video paylaşan polis memuru Jeroen’un verdiği tavsiye: “Evde birinin olduğu izlenimini verin. Her şeyi arkadaşlarınla paylaşmak tabii ki güzel; ancak, tatilde olduğunuz anı sosyal medyada paylaşmayın.” 

Bazı bölgelerde yaz aylarında vakalar artıyor
Yaz aylarındaki hırsızlık vakaları ülke genelinde aynı oranda artmıyor. Örnek vermek gerekirse Ede'deki De Klomp mahallesinde yazın gerçekleşen 11 hırsızlık olayından 8'i yazın gerçekleşiyor. Yani tüm yıl boyunca gerçekleşen hırsızlıkların yüzde 73’ü yazın oluyor. Buna karşı yaz aylarında en az hırsızlığın yaşandığı yer ise Sittard-Geleen. Burada son yedi yılda 205’i yaz aylarında olmak üzere 1861 hırsızlık olayı yaşandı. Başka bir değişle burada yaz aylarındaki hırsızlık oranı yüzde 11. 

Şehir bazında bakıldığında 2022 yılında Rotterdam’da yaşanan 1152 hırsızlık olayının 180’i yaz aylarında gerçekleşti; bu da yıl boyunca gerçekleşen hırsızlık olaylarının yüzde 17’sinin yaz aylarında olduğunu gösteriyor. Den Haag’da bu oran yüzde 20, Amsterdam’da yüzde 18 ve Utrecht’de ise yüzde 19.

Hırsızlara karşı güvenlik şirketi kiraladılar
Mahalleler, hırsızlık olaylarına karşı farklı yöntemler alıyor. Bunlardan birisi de Hilversum-Zuid'daki Kastanjevijver mahallesi. Mahalleli geçtiğimiz yıl hırsızlara karşı geçici olarak bir güvenlik şirketi ile anlaştı.

İlk önce polisle konuşup, emniyetin mahalleyi kontrol etmek için yeterli derecede kapasitesi olmadığını öğrenen mahalle sakinleri, kendi girişimleri ile bir güvenlik şirketi ile anlaştı. Mahalle sakini Bart van Aggele'ye göre, bu sayede birçok hırsızlık önlenmiş oldu, ayrıca sokaklar da daha sakin bir ortam oluştu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş