Geçtiğimiz hafta Hoorn’da on dört yaşındaki bir genç on altı yaşındaki bir şüpheli tarafından bıçaklandı. Ancak bu vaka münferit bir yaralama vakası değil. Hollanda’da son zamanlarda özellikle ergenler arasındaki yaralama vakalarında bir artış yaşanıyor. Polis raporlarına göre bu yılın ilk 10 aylık bölümünde gerçekleşen yaralama vakaları 2021’de tüm yıl boyunca kayda geçen vakalardan daha fazla.

Çocuk ve gençler Sosyal Danışmanları meslek birliği BVjong yetkilisi Bianca Boender, basına yaptığı açıklamada gençler arasında görülen yaralanma vakalarının yanı sıra ateşli/ateşsiz silah bulunduranların sayısının da arttığını belirtti.

Yanında herhangi bir saldırı aracı bulunduran gençlerin hepsinin bu aleti kullanmadığına vurgu yapan Boender “ancak 2019’dan bu yana yanında silah bulunduranların sayısının arttığını görüyoruz ve yaralanma olaylarının daha şiddetli hale geldiğini görebilirsiniz.” şeklinde ifade kullandı.

Hollanda’da bu yılın başından bu yana gençlerin sorumlu tutulduğu 50'den fazla bıçaklama olayı yaşandı. Bu yılki yaralama vakaları şüphelileri arasında en genç şüpheli on üç yaşındaydı ve iddiaya göre Rotterdam'da başka bir öğrenciyi bıçakladı.

Geçtiğimiz hafta Pazar günü Hoorn'da aldığı bıçak darbeleri nedeniyle hayatını kaybeden çocuk dışında, Middelburg, Amsterdam, Horst, Rosmalen, Breda, Vlaardingen, Vlissingen ve Nijmegen'de gerçekleşen yaralanmalarda 8 kişi hayatını kaybetti. Polis kayıtlarına göre 2021 boyunca gençler arasında, üçü ölümcül sonuçlanan yaklaşık 50 bıçaklama olayı gerçekleşti.

Uzmanlara göre gençlerin bıçak veya buna benzer delici, kesici alet taşımaya karar vermesinin başlıca birkaç nedeni bulunuyor. Ya bu gençler içinde oldukları topluluğa uyum sağlamak için ve akran baskısı nedeniyle bıçak veya benzeri bir alet taşıyor ya da kendini güvende hissetmediği için yanında bir alet bulunduruyor.

Boender, ergenlik dönemindeki gençlerin daha çok kimlik arayışı içinde olduğunu belirtirken, başkalarını çok rahatlıkla kopyaladıklarını ve daha fazla etki altında kalmaya meyilli olduklarına dikkat çekiyor.

“Olumlu bir rol model onlar üzerinde pozitif etki yaratacaktır.” diyen Boender “Bıçak taşımanın normal sayıldığı bir arkadaş grubundaysanız, o kültüre ve korku ve şiddet sarmalına çekilebilirsiniz.” şeklinde durumu özetliyor.

Fotoğraf: politie.nl

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.