Hollanda'da bir yakınını kaybeden tüm çalışanlar işverenlerinin desteğinden eşit derecede memnun değil. Özellikle, yas sürecinde, tatil günlerini kullanmak zorunda kalanlar bu durumdan şikayetçi. CNV hükümeti bu konuda yasal bir düzenleme yapması için çağrı yaptı.

Hollanda’da, Belçika ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, yasal olarak belirlenmiş bir yas izni bulunmuyor. Bir yakınını kaybeden çalışanların hangi düzenlemelerden yararlanabileceği toplu iş sözleşmesine (cao) ve işverene bağlı olarak değişiyor.

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ve TNO'nun Ulusal İş Koşulları Anketi (NEA) sonuçlarına göre özellikle bir yakının vefatından sonra tatil günlerini yas süreci için kullanan çalışanlar, patronlarının bu konuda anlayışlı davranmamasından yakınıyor. 

Anket sonucuna göre, çocuğunu kaybeden ebeveynlerin sadece dörtte biri bir hafta içinde işe geri dönüyor ancak büyük bir bölümü bir haftadan daha uzun süre işinden uzak kalıyor.  

Partnerini kaybeden çalışanların üçte birinden fazlası ise bir hafta içinde işe geri dönüyor. Bir çocuk, eş veya ebeveyn dışında birini kaybedenlerin büyük bölümü bir hafta içinde işine dönerken, yüzde 13’ü bir haftadan uzun süre izin yapıyor.

2022 rakamlarına göre, tüm çalışanların yüzde 6'sı son iki yıl içinde bir yakınını kaybetti, yüzde 4'ü ise bir ebeveynini, çocuğunu veya partnerini kaybetti.

CNV’den yasal düzenleme çağrısı
İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CNV) konu ile ilgili olarak hükümete çağrı yaptı. Yas süreci için iki haftalık izin süresi verilmesini isteyen CNV, bunun yasal olarak düzenlenmesi çağrısında bulundu.

CBS tarafından bugün açıklanan rakamlara atıfta bulunan CNV Başkanı Piet Fortuin, “bu rakamlar CNV’nin yıllardır söylediğini vurguluyor.  Bir yakınını kaybeden çalışanlar için yasal bir yas izni gereklidir.” açıklamasında bulundu. 

CNV’nin kendi araştırması, yas tutan çalışanların yüzde 37'sinin yaşanan kayıptan sonra çok erken işe döndüğünü ve yüzde 10'unun tükenmişlik yaşadığını gösteriyor. Çalışanların çeyreğinden fazlası, aksi takdirde yas tutma olanağı bulamayacakları için tatil günlerini kullanıyor.

Yas izninin yasalarla belirlenmesi konusunda kabinenin istekli davranmadığını belirten CNV, yürütülen görüşmelerde zorluklarla karşılaşıldığını belirtiyor. 

CNV, yas izninin toplu iş sözleşmesinde (cao) de belirtilmesi gerektiğini, şimdiye kadar birkaç sektördeki toplu iş sözleşmesinde bu anlaşmanın yapılabildiğini ancak herkesin toplu iş sözleşmelerine dahil olmadığını kaydetti.  CNV Başkanı “Bu yüzden tüm çalışanlar için yasal bir yas izninin en kısa sürede başlatılması için bakanı çağırıyoruz.” dedi. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş