İlkokullarda karne zamanı hem öğrencilerin hem de velilerin merakla beklediği anların başında geliyor. Ancak Hollanda’da yapılan bir araştırma, karnedeki değerlendirmelerin önyargılı olduğunu gösteriyor.

Leiden Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, ilkokulda beyaz tenli kız çocuklarının karnelerinde öğretmenlerinden iltifat alma olasılığı, beyaz erkek çocuklara ya da göçmen kökenli çocuklara kıyasla çok daha yüksek. Karnelerde en olumsuz yorumlar ise göçmen kökenli çocuklara yapılıyor. 

Eğitim pedagogu Antoinette Kroes, doktora araştırması için çeşitli şehirlerdeki farklı okullardan 247 ilkokul öğrencisinin karnesini inceledi. Araştırmada öğretmenlerin karnede çocuk hakkında yaptığı yorumları ve bu yorumların ‘olumlu ya da olumsuz’ oluşu incelendi. 

Araştırmayı yapan Kroes, genel olarak karnelerde pozitif yorumlar yapıldığını söylüyor. Ancak “Tatlı, zeki ve çalışkan” gibi iltifat içeren yorumların en fazla ‘beyaz tenli’ kız öğrencilere yapıldığını da vurguluyor.

Toplumdaki cinsiyetle ilgili önyargılar karnelerde de görülüyor
Kroes'e göre toplumda cinsiyetle ilgili önyargılar derinlemesine yerleşmiş durumda ve birçok öğretmen kendi önyargılarının farkında bile değil. Bu durumu şu şekilde açıklıyor: “Kızlar hakkında genellikle çalışkan oldukları ve daha düzenli çalıştıkları düşünülüyor. Erkekler ise daha çok hareketli ve daha sık kötü davranış sergileyecekleri varsayılıyor.”

Beyaz tenli kız çocuklarının nispeten daha sık olarak "Sen tatlı, akıllı bir kızsın" ya da "Çok yardımseversin" gibi yorumlar aldıklarını söyleyen Kroes, erkek çocuklara sıklıkla “Daha düzenli olmalısın ve ödevlerini daha iyi yapmalısın” şeklinde yorum yapıldığını belirtiyor. 

“Irkçılık değil ama küçük şeylerin hepsi bir arada”
En fazla eleştiriyi ve negatif yorumu göçmen kökenli çocukların aldığını belirten Kroes, “Açık bir ırkçılıkla karşılaşmadım. Göçmen kökenli bir çocuğa kötü bir rapor vermek isteyen bir öğretmen yok. Bu daha ince bir mesele. Büyük bir eleştiri noktası değil, ama küçük şeylerin hepsi bir arada diyebilirim. Bu yüzden çocuklar kendilerinden şüphe etmeye başlıyor." şeklinde açıklıyor.

Araştırmanın en etkileyici karnesi göçmen bir çocuğa ait
Kroes; incelediği karneler arasında göçmen bir çocuğa ait karnenin, pedagog olarak kendisini çok etkilediğini belirtiyor. Bu çocuğun bütün derslerinden negatif yorumlar aldığını sadece görsel sanatlarla ilgili ders için "Yaratıcı" yazıldığını belirten Kroes, bu tek pozitif yorumun bile bir negatiflik içerdiğini söylüyor. Pedagoga göre böyle bir karne çocuklar üzerinde büyük etki yaratıyor ve çocuklar bu tür yorumları genellikle onlarca yıl boyunca unutmuyor.

“Bunlar, en sonunda kabı taşıran damlalar” 
Eğitimdeki fırsat eşitsizliği üzerine "Merhaba Beyaz Okullar" adlı kitabı yazan Anousha Nzume için bu sıkıntılı durum oldukça tanıdık. Nzume, RTL’e verdiği röportajda araştırmadan çıkan sonuçların, kendi kitabındaki veri ve hikayelerle de örtüştüğünü belirtiyor. 

Nzume “Çocuk, 'Düşündüğün kadar zeki değilsin, ama bu önemli değil' veya 'Senin için vmbo tavsiyesi veriyoruz, ama bu sorun değil. Temizlikçilere de ihtiyacımız var' gibi ifadeler duyuyor. Bunlar, en sonunda kabı taşıran damlalar oluyor." şeklinde açıklıyor.

Yazarın belirttiğine göre, öğretmenlerin önyargıları, sadece okul raporundaki pozitif veya negatif yorumlardan ibaret değil. "Beyaz çocuklarda potansiyele bakılırken, koyu tenli çocuklarda performansa bakılıyor.” diyen Nzume, “CBS'nin rakamlarına göre, yüksek eğitimli ebeveynlere sahip çocukların yüzde 80'i vwo tavsiyesi alıyor. Batı ülkelerinin dışından gelen göçmen kökenli çocukların yüzde 75'i ise vmbo veya mesleki eğitim tavsiyesi alıyor." diyor.

Kroes'un araştırmasının okulların harekete geçmesine yardımcı olmasını umduğunu belirten Nzume,  "Eğer kazara ayağının üzerinden geçersem, kasıtlı yapmadığım halde zarar verip vermediğimi kontrol ederim. Okul yönetiminin bu tür davranışları tolere etmeyeceklerini söylemeleri önemli. Önyargı gözlüğünü çıkarıp, göçmen kökenli çocukların zenginliğine bakmalıyız." dedi.

©Sonhaber.eu

Foto: Unsplash-Taylor Flowe

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran