Hollanda'da çifte vatandaşlığa sahip göçmen kökenli ebeveynlerin kasıtlı bir şekilde dolandırıcılıkla suçlanarak, mağdur edildiği ve binlerce euro geri ödemek zorunda bırakıldığı Çocuk Bakım Ödeneği Skandalında yeni bir gelişme yaşandı. Mağdurlara yönelik olarak kabine tarafından sunulan  “Hersteloperatie Toeslagen” adlı yasa tasarısı, Senato’dan onay aldı. 

Buna göre mağdur ailelerin çocuklarına “Kindregeling” adı altında (çocuğun yaşına göre) 10 bin euroya kadar tazminat ödenecek ve belediyeler aracılığıyla çeşitli sosyal yardımlar sunulacak.

Çocuk bakım ödeneği skandalında yaşanan mağduriyet genellikle ebeveynler veya vasiler tarafından giderilmeye çalışılıyor. Ancak yaşanan sorunlar çocukları ve gençleri de derinden sarsıyor. bu nedenle özellikle çocuklar ve gençler için oluşturulması düşünülen yardım programına yönelik yasa tasarısının Senato’dan da onay alması hem mağdur aileler hem de siyasiler arasında memnuniyetle karşılandı.

Ödenekler ve Gümrükten sorumlu Devlet Sekreteri Aukje de Vries konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu iyi bir haber. Çocuklar gerçekten bunu bekliyor. Çocuklara ve gençlere fazladan yardım eli uzatabiliyor olmamız harika. Bu, ebeveynler için de çok önemli.” şeklinde ifade kullandı.

Sağlık, Kira ve Çocuğa Bağlı Bütçe ödenekleri mağdurlarına tazminat
Tasarının bir diğer bölümü ise Sağlık Yardımı, Kira Yardımı ve Çocuğa Bağlı Bütçe ödenekleri üzerinden mağdur olan ailelere yönelik düzenlemeleri içeriyor. Bu ödenekler üzerinden mağdur edilen ve geri ödemek zorunda bırakılan kişilere de tazminat ödenecek. Sistemde kayıtlı olan bu kişiler herhangi bir yere başvurmak zorunda kalmayacak. Tazminatların 2023 yılının ikinci çeyreğinde ödenmeye başlanması hedefleniyor.

Kindregeling nedir?

kinderregeling belasting

Kabine, mağdur olan ebeveynlerin ve çocuklarının tanınmasının ve geleceğe daha fazla umutla bakabilmelerinin önemli olduğuna inanıyor. Senato’nun da yasa tasarısını onaylamasıyla, belirlenen yardımlar mağdurlara dağıtılmaya başlayabilecek. 

Kindregeling; mağdur olan ebeveyn(ler)in/veli(ler)in çocukları için bir çeşit kurtarma programı. Geçtiğimiz aylarda ön çalışmaları yapılan kurtarma programında verilecek maddi yardımın yanı sıra belediyeler aracılığıyla çocuklara ve gençlere “parayı idare etme veya kişisel gelişim” gibi farklı konularda da sosyal yardımlar sunulacak. 

Kimler bu yardımdan yararlanacak?
Rijksoverheid sitesinde yer alan bilgiye göre geçtiğimiz dönemde Çocuk Bakım Ödeneği mağduru olan kişilere yakın bir tarihte yeni uygulama ile ilgili Vergi Dairesi aracılığıyla açıklama mektubu gönderilecek. Bu kişilerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek yok.

Sadece şu durumdaki çocuklar için özel olarak başvuru yapılması gerekecek:

  • Koruyucu aile yanında yaşayan veya yaşamış olan çocuklar 
  • Öksüz veya yetim kalmış çocuklar 
  • Vatandaşlık hizmet numarası (BSN) olmayan çocuklar 

Ne kadar ödeme yapılacak?
Çocukların ve gençlerin alacağı para miktarı ait olduğu yaş grubuna göre belirlenmekte.  Örneğin 0-5 yaş grubundakilere 2000 euro, 18 yaş ve üstündeki gençlere 10.000 euro ödenecek.

Yaş gruplarının belirlenmesinde 1 temmuz 2023 tarihi baz alınarak hesaplanıyor. Örneğin; 18 Haziran 2008'de doğan bir çocuk, 18 Haziran 2023'ten önce 14 yaşında sayılıyor ancak 1 Temmuz 2023'te 15 yaşında olarak görülüyor. Bu da çocuğun 1 temmuz 2023 itibariyle 15 ila 17 yaş grubuna girmesine ve  toplam 8.000 euro alması anlamına geliyor.

Çocuk ve gençlere ödenecek yardım miktarı ve ne zaman ödeneceği hakkında daha fazla bilgi için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Başka hangi sosyal yardımlar var?
Maddi yardıma ek olarak, çocuklar ve gençlerin alacağı sosyal yardımlar belediyeler tarafından karşılanacak. Belediyeye yapılacak başvuruda bir ön görüşme yapılacak ve hangi yardımın kendilerine uygun olduğuna karar verilecek. Bu yardımlar barınma, iş/okul, finans ve bakım alanlarında olabilir. 

Çocukların ve gençlerin alabilecekleri sosyal yardım ve destek hakkında daha fazla bilgi için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu
Fotoğraflar: Vergi Dairesi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.