Geçtiğimiz yılın sonunda mağazaların yanıltıcı indirim kampanyalarına karşı harekete geçen Ekonomi Bakanlığı, 2023 yılından itibaren bu mağazalara ceza verilmesini içeren yasal değişikliğin yapıldığını duyurdu. Buna göre 1 Ocak itibariyle tüketicileri yanıltan içerikteki indirim kampanyaları yürüten mağazalar, Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu (ACM) tarafından ceza alacak.

Salı günü konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Ekonomi Bakanı Micky Adriaansens “Aslında, hiç de öyle olmadığı ortaya çıkan cazip bir fiyat indirimi, aldatmacadır.” yorumunu yaptı. Bakan bu değişikliğin haksız rekabetle uğraşmak zorunda kalan girişimciler için de sevindirici bir haber olduğunu bildirdi.

Vatandaşı indirimle kandırana ceza verilecek
Bakanlığın aktardığı bilgide, bazı satıcıların ürünlerin fiyatını önce yükseltip, daha sonra sanki ucuzlamış gibi göstermek için “indirimli" etiketiyle satışa sunması, tüketiciyi yanıltmak olarak nitelendiriliyor.

Yeni değişikliğe göre; indirimin baz alınacağı etiket fiyatı ('başlangıç fiyatı' olarak da adlandırılır), mağazanın indirim kampanyasına başlamadan önceki son 30 gün içinde sunduğu en düşük fiyat olmak zorunda. 

Bu şekilde; fiziki mağazalar ve web mağazaları, indirim başlamadan önceki birkaç gün içinde fiyatı yükseltip, kampanyada sanki büyük indirim yapılıyormuş gibi gösteremeyecek. 

Örneğin; bir satıcı 50 euro etiket fiyatı olan bir ürünü, kampanya öncesinde 70 euroya çıkartıp, kampanya günü yüzde 35 indirim uygulandı diyerek 45,50 euroya satamayacak. ACM’ye göre bu şekilde indirilen bir ürüne yüzde 35 yerine, aslında yüzde 9 indirim yapılmış oluyor.

Bu tür indirim kampanyalarının genelde Noel, Yılbaşı, Sevgililer Günü veya Black Friday (Kara Cuma) gibi vatandaşın daha fazla alışverişe yöneldiği günlerde daha çok yapıldığını belirten ACM, geçtiğimiz yıl özellikle oyuncak ve elektronik dükkanlarının bu şekilde yanıltıcı kampanyalar yaptığının tespit edildiğini belirtiyor.

Hollanda’da istisnalar da bulunuyor
Hollanda’da indirim kurallarındaki bu değişiklik aslında Avrupa Birliği’nde bu yıl devreye giren yeni kurallarla uyumlu olarak değiştirildi. Ancak AB kurallarına göre Hollanda’da istisnalar da bulunmakta.

Et, süt ve balık gibi 'Son kullanma tarihi’ bulunan ürünler ve piyasaya son 30 gün içinde sunulan yeni ürünleri satan satıcılar, 1 Ocak kurallarına tabi tutulmayacak. Bu satıcılar, indirim kampanyasındaki fiyatları, kampanyadan hemen önce geçerli olan fiyat üzerinden ayarlayabilecek.

Üç ay içinde birkaç indirim kampanyası yapan mağazalar da ilk fiyatı başlangıç fiyatı olarak ayarlayabilecek. Örneğin bir ayakkabı mağazasının Ekim'de 100 euro ve Kasım'da 90 euroluk kampanyalı ayakkabılar sattığı varsayılırsa, bu mağaza Aralık ayında yapacağı indirim kampanyasında 100 euroyu başlangıç fiyatı olarak göstererek, bu fiyat üzerinden indirim uygulayabilecek.

Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu (ACM) 1 Ocak 2023’den itibaren mağazaları bu kurala uyup uymadığını denetleyecek ve kural ihlalinde bulunan mağazalara ceza kesecek.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Artem Beliaikin-Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.