Meclise gönderilen bir rapora göre UWV, çalışmanın ötesinde, çoğu zaman artık bağımsız yaşayamayan ME hastalarını bile “çalışmaya uygun” kabul ediyor.  Bunun aksini tavsiye eden doktorların teşhisleri ise düzenli olarak göz ardı ediliyor. 

ME ve Mesleki Engellilik Destek Grubu tarafından konuyla ilgili Temsilciler Meclisine bir rapor gönderildi. Rapor ME hastalarının kurum tarafından ‘adil, saygılı ve insani’ bir şekilde değerlendirilmediğini ortaya koydu.

Ayrıca ME/CVS olarak da bilinen ME, long covid, Q ateşi ve Lyme hastalığı gibi diğer post-akut enfeksiyon hastalıklarıyla benzerlikler gösteren kronik bir hastalık. Sağlık Konseyi'ne göre, Hollanda’da yaklaşık 40 bin kişi bu durumu yaşıyor. Bu hastalık sıklıkla bir virüs veya bakteriyel enfeksiyonun ardından ortaya çıkıyor ve vücudu zayıflatıyor. ME hastalarının bir kısmı sürekli olarak yatmak zorunda kalıyor.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle, bu tür kronik rahatsızlıklar hakkındaki bilgi de artıyor, ancak zaten on yıllardır var olan ME/CVS pek dikkate alınmadı. ME’nin nedenini tespit etmek aynı Long covid'de olduğu gibi oldukça zor. Bu yüzden tıp dünyasında popüler olmayan bir konu haline geliyor.

ME/CVS hakkında bilgi ve hastalığın tedavisi sınırlı kalıyor ve bu durum UWV’nin iş göremezlik değerlendirmesini de etkiliyor. Meclise gönderilen rapora göre, ME hastası olan ve UWV tarafından hastalığına inanılmayan en az 59 kişi bulunuyor. 

NOS haber sitesinde kendisine beş yıl önce ağır ME teşhisi konan Marieke Suur (53) yaşadıklarına yer verildi. Doktoruna göre Suur günde 15 dakikadan fazla yürümemeli ve günde yarım saatten fazla dik oturmamalı. Ancak UWV'nin değerlendirme yapan doktoruna göre Suur, bir yıl içinde önemli bir iyileşme sergileyecek ve uzun vadede de işe yeniden başlıya bilir.

ME ve Mesleki Engellilik Destek Grubu tarafından hazırlanan rapora bu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.