Geçen yıl Hollanda'daki büyük şirketlerin üst düzey yöneticilerinin (CEO) yıllık geliri, diğer şirket çalışanlarının maaşına oranla 40 kat arttı. Birçok şirket korona krizinden sonra beklenenden daha hızlı büyüdü ve hisse fiyatları arttı. Bu gelişme CEO gelirlerine yansıdı.

De Volkskrant gazetesinin Hollanda'daki 112 büyük şirket ve kurumun üst düzey yöneticilerinin elde ettiği yıllık gelire ilişkin yaptığı bir ankete göre, geçen yıl CEO’ların geliri ciddi bir şekilde arttı.

Gazete pandemi döneminden sonra görülen hızlı toparlanmanın üst düzey yöneticilerin yıllık ikramiyelerine de yansıdığını yazdı. Habere göre bu artışta şirketin hisse senedi fiyatlarındaki güçlü yükselmenin de etkisi büyük.

Yapılan anket sonuçlarına göre 112 şirketin CEO’larının gelirleri geçen yıl yüzde 32 artarak ortalama 2,8 milyon euroya ulaştı. Buna karşı, diğer çalışanlara toplu iş sözleşmesi ile yapılan maaş zammı yüzde 2,2’de kaldı. 

Sonuç olarak, büyük şirketlerin CEO’ları 2020’de ortalama şirket çalışanlarından 35 kat fazla kazanırken, bu fark 2021’de 40 katına çıktı.

Yıllık ikramiye ve hisse senetleri
Gazete bu artışın esas olarak yıllık ikramiyeler ve hisse senetleri fiyatlarından kaynaklandığını, her iki kalemin de kabaca iki katına çıktığını belirtiyor.

Habere göre, ekonominin 2021'deki korona krizinden sonra hızlı bir şekilde toparlanma yaşanması yıllık ikramiyenin de artmasına etki sağladı. Şirketler beklenenden daha iyi performans gösterdi ve bu da yönetici ikramiyelerine olumlu şekilde yansıdı. Hisse fiyatlarının keskin bir şekilde yükselmesi doğal olarak, üst düzey yöneticilerin hisse paketlerini ve bundan elde edilen geliri de olumlu etkiledi. 

Liste başındaki ismin geliri: 274.3 milyon euro
Ankette incelenen şirket yöneticileri arasında en yüksek gelir elde eden yönetici, Universal Music Group'un (UMG) Los Angeles’da ikamet eden CEO'su Brit Lucian Grainge. Bu şirket geçen yıl Amsterdam'da halka arz olunmuştu. Açıklanan halka arz için verilen ikramiyeler sayesinde Grainge’nin yıllık geliri 274.3 milyon euroya ulaştı. Bu, Hollanda'da borsaya kayıtlı bir şirketin CEO'su için açık ara rekor bir rakam.

Grainge'den sonra listede ikinci sırada, rezervasyon web sitesi Booking'in Amerikalı CEO’su Glenn Fogel geliyor. Fogel’in yıllık elde ettiği gelir 24.9 milyon euro. 

Teknoloji yatırımcısı Prosus'un CEO’su Bob van Dijk 22,9 milyon euro ile üçüncü sırada yer alıyor.

Listede beşinci sırada Wolters Kluwer yayınevinin CEO’su ve yıllarca en iyi kadın CEO olarak listeye giren Nancy McKinstry yer alıyor.

Shell CEO'su Ben van Beurden ise 7,38 milyon euroluk ikramiye geliri ile ilk 10'da yer alıyor. 

İlk 10'da ayrıca ASML, NXP, Semiconductors ve BE semiconductors çip şirketleri CEO’ları bulunuyor.

Foto: Razvan Chisu - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın