Devlet sırlarını elde etme ve yayma şüphesiyle tutuklu bulunan 64 yaşındaki, Fas kökenli NCTV çalışanı adamın Rotterdam’daki evinde yapılan aramada çok miktarda gizli belgeye ulaşıldı. Telegraaf gazetesinin soruşturmayla ilgili kaynaklara dayandırarak verdiği haberde polis ve savcının (OM) evde bulunan materyallerin miktarı karşısında şoke olduğu belirtildi. 

Haberde Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörlüğü (NCTV) ve polise ait bilgileri içeren, çoğu usb bellek olmak üzere, çok sayıda veri taşıyıcısının ele geçirildiği kaydedildi.

Abderrahim el M. isimli şahsın polis ve NCTV’de uzun bir geçmişi var. Savcılığa göre zanlı, hem NCTV'de çalışmış hem de Ulusal Polis Birimi için de çalışmalar yürütmüş. Çok sayıda hassas soruşturmada yer almış. 

Zanlının polisin aralarında Terörle Mücadele, Aşırılık ve Radikalleşme birimi CTER için yapılan terörizm araştırmaları da dahil olmak üzere, birçok hassas araştırmada yer aldığı belirtilmekte.

Abderrahim el M. hakkında birkaç yıl önce anavatanı Fas'a bilgi aktardığına dair şüpheler bulunuyordu ancak o dönemde bu konuda bir soruşturma yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. 

Tutukluluğu devam ediyor
Yaklaşık 3 hafta önce Abderrahim El M. ile birlikte, Gouda'dan 35 yaşında bir kadın da gözaltına alınmıştı. Kadının daha önce NCTV’de çalıştığı ve kısa bir süre önce Ulusal Polisin Bölgesel Biriminde göreve başladığı belirtildi.

Her iki şüpheli de sorgu hakiminin karşısına çıkarıldı ve tutukluluk sürelerinin uzatılmasına karar verildi. Zanlıların sadece avukatı ile görüşmesine izin verilmekte.

NCTV nedir? Nasıl çalışır?
Toplumu bozabilecek tehditlere karşı Hollanda'yı korumak için 2012 yılında kurulan Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörlüğü biriminin şu anki sorumlusu 2019'dan beri bu görevi yürüten Pieter-Jaap Aalbersberg. 

NCTV’nin görevlerinin arasında, terörle mücadele, siber güvenlik, ulusal güvenlik ve kriz yönetimi bulunmakta. Birim, farklı hükümet servisleri arasında işbirliğini yönetirken aynı zamanda, ulusal öneme sahip güvenlikleri nedeniyle korunan politikacılar gibi belirli kişilerin güvenliğinden de sorumlu.

NCTV çalışanlarının, istihbarat servislerine ve diğer kaynaklara erişim serbestisi bulunmakta.

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Politie.nl

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş