Hükümet ortaklarının sunduğu ve Temsilciler Meclisi tarafından da kabul edilen enerjide tavan fiyat uygulamasının önemli ve herkesi ilgilendiren bir maddesi de enerji faturalarına uygulanacak 190 euroluk indirim oldu.

Salı günü ortaya çıkan detaylara göre; belirlenen enerji tavan fiyat uygulamasına dahil olan ve değişken tarifeli enerji kontratı bulunan vatandaşların aylık fatura bedeli en fazla ortalama 240 euroya kadar çıkacak. Ancak plana göre sabit kontratlı aboneleri de ilgilendiren genel bir indirim imkanı sağlandı. Buna göre Kasım ve Aralık aylarında haneler ve küçük işletmeler de dahil olmak üzere, herkesin faturasına 190 euroluk indirim uygulanacak. İndirimi bizzat enerji şirketi faturaya yansıtacak.

Ocak ayından itibaren geçerli tavan fiyat uygulaması
Ekonomik İşler ve İklim Bakanlığı tarafından açıklanan bilgiye göre, kararlaştırılan ve 1 ocak itibariyle resmi olarak uygulamaya girecek olan tavan fiyat uygulamasında hanelerin yıllık ortalama elektrik tüketimi 2900 kilovatsaat ve gaz tüketiminin ise 1200 metreküp olarak belirlendi. 

Bu tarifeye göre elektrik için tavan fiyat kilovat saat başına 40 sent ve gaz için metre küp başına 1,45 euro olmasına karar verildi. Belirlenen tavan miktarı geçen tüketicilerin faturaları, piyasada geçerli fiyatlandırma üzerinden hesaplanacak.

Şehir ısıtma şebekesi gibi bir toplu ısıtma sistemine bağlı haneler de tavan fiyattan yararlanacak. Bu şebekelere bağlı tüketicilerin ödeyeceği gigajoule fiyatı, gaz için tavan fiyatla bağlantılı olarak 47,39 euro olacak. 

Değişken tarifeli aboneliklerde geçerli tavan fiyat uygulamasında fiyatlandırmaya, enerji vergisi ve btw de dahil ve uygulama 2023 yılı sonuna kadar geçerli olacak. Buna göre 2023'te ortalama tüketime sahip bir hane, toplamda yaklaşık 2500 euro'luk bir fayda sağlayacak.

Hükümetin ek enerji yardımı paketi için yaklaşık 23,5 milyar euro bütçe ayırdığı belirtiliyor. Ancak küçük esnaf, dernek ve kuruluşlara verilecek enerji desteği, bu hesaplamanın içinde yer almıyor. Hükümet küçük işletmelere verilecek yardımın detaylarını daha sonra açıklayacak.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.