Trafik cezaları bugünden itibaren artıyor. Aşırı hız cezaları ortalama yüzde 10 oranında artarken, diğer cezalar yapılan ihlale bağlı olarak değişecek.

Bazı uzmanlar trafik ceza miktarının artırılmasını daha çok devlet kasasını doldurmak olarak yorumluyor ve zamlı tarifenin trafik ihlallerini düşürmeyeceğini savunuyor.

Yüzde 10'luk artış, yıllık enflasyona göre ayarlanan yüzde 5,7’lik artış ve bütçeyi dengelemek için alınan zam kararından kaynaklanıyor.

Bugünden itibaren uygulanacak zamlı tarifeye örnek: Trafikte giderken elinde cep telefonu bulunan bir sürücü bugün trafik polisine yakalanacak olsa 420 euro ceza ödemek zorunda. Sol şeridi gereksiz yere işgal edenler 270 euro, sağ şeritten bir aracı sollayanlar ise 300 euro ceza alacak. Hız sınırını saatte 20 kilometre geçen sürücülere 240 euro ceza kesilecek.  

Trafik ihlallerinde 1 Mart itibariyle yürürlüğe giren zamlı tarifeler için “Zamlı trafik cezaları listesi” haberine, hız ihlallerinde kesilecek cezalar içinse “2024’de hız sınırını aşanlara verilecek cezalar” haberine göz atabilirsiniz.

Zam kararına vekillerden ve savcılıktan itiraz
Cezalarda yıllık artış konusu 2022 yılında milletvekillerinin itirazlarıyla karşılaştı. Böyle bir artışın olmaması gerektiği, çünkü vatandaşların ciddi bir alım gücü ve yoksulluk krizi yaşadığı belirtildi. Ancak  üzerine Adalet Bakanı Yeşilgöz zam konusunda ısrarcı davrandı. Bir bakanlık sözcüsü ise "Kurallara bağlı kaldığınız sürece, maliyetlere katlanmak zorunda değilsiniz" açıklamasında bulundu.

Savcılık da zamlara itiraz etti. Bunun nedeni kısmen cezaların yüksekliğinin suçların ciddiyetiyle orantısız olmasıydı. Örneğin, engelli bir alana yanlış park etmenin cezası bugünden itibaren 490 euro. Buna karşı bir kişiye tokat atan veya yaralama olmadan saldıran kişi, eğer bu eylemi ilk kez yapıyorsa, 400 euro para cezası alıyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Politie.nl

Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.