Hollanda’da artan enflasyon ve enerji fiyatları vatandaşı endişelendirmeye devam ediyor. Ancak bu zamların bununla sınırlı kalmayacağı düşünülüyor. Gaz, Elektrik, mutfak masrafı ve sağlık sigortasının ardından, toplu taşıma ücretlerinin de önümüzdeki yıl ciddi şekilde artacağı belirtildi.

Hollanda’da 12 il, Amsterdam Ulaşım Ofisi, Rotterdam-Den Haag metropol bölgesi ve Groningen-Drenthe Toplu Taşıma Ofisi’ni temsil eden DOVA ve Bölgesel Tüketici Organizasyonları Birliği arasında varılan anlaşmaya göre; önümüzdeki yıl şehir içi toplu taşıma ücretlerine yüzde 7 ve Hollanda Demir Yolları’na ait tren ücretlerine de yüzde 3 zam yapılmasına karar verildi. Taraflar arasında varılan kararın yasal olarak da onaylanması gerekmekte. 

Taraflar arasında varılan tarife artışında özellikle ücret maliyetlerinin dikkate alındığı, bunu yanı sıra artan motorin, gaz ve elektrik fiyatlarının da hesaplandığı belirtiliyor. Plana göre ücretlere yüzde 3,8 zam yapılacak. Planda önümüzdeki dönem için motorin fiyatının yüzde 33, gaz fiyatının yüzde 79 ve elektriğin de yüzde 65 artacağı tahmininde bulunuldu.

Prensipte anlaştıklarını belirten tüketici organizasyonları birliği başkanı Johan Kruithof, toplu taşımaya yapılması düşünülen yüzde 7’lik zammın yüksek olduğunu bundan dolayı rahatsızlık duyulduğunu dile getirdi. Kruithof “Her artış; korona pandemisinden sonra, yolcuları geri kazanmak ve yeni yolcular çekmek için mantığa aykırı bir şekilde çalışır.” şeklinde ifade kullandı.

Tren biletlerindeki yüzde 3’lük zam ise sınırlı düzeyde kaldı. Bunda en büyük payı Hollanda Demir Yollarının Eneco ile yaptığı enerji kontratı geldi. NS ve Eneco arasında düşük tarifeyle 2014 yılında yapılan anlaşma 2024 yılında son buluyor. Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde varılan toplu iş sözleşmesi de bilet fiyatlarının aşırı artmamasında etkili oldu.

Foto: Sandro Gonzalez - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.