Bölgesel toplu taşıma sektöründe sendikalar ile işverenler arasındaki görüşmelerin çıkmaza girmesi bir dizi grevi de beraberinde getirdi. Otobüs ve bazı tren hatlarındaki binlerce personel bugünden itibaren 6 hafta boyunca, toplam 15 gün, greve gitti.

Grev, çoğunlukla otobüs şoförlerinin yer aldığı yaklaşık 13 bin çalışanı ilgilendiriyor. Bugün ilki gerçekleşen grevlerde bu hafta Perşembe günü tekrar birçok hattaki otobüs ve tren seferleri iptal edildi. 

Çıkmaza giren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri
Bölgesel taşımacılık yapan şirketlerde çalışan personelin maaşlarına zam talebinde bulunan Hollanda İşçi Federasyonu (FNV) ve Ulusal Hıristiyan Sendikası (CNV) aynı zamanda çalışanların iş koşullarının da iyileştirilmesini istiyor.  

Toplu Taşıma İşverenleri Derneği (VWOV) geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bu talebin karşılanmasının mümkün olmadığını belirtti. 

FNV bir yıllık toplu iş sözleşmesi için yüzde 16,9 ücret artışı talebinde bulunurken, CNV 18 aylık bir dönem için yüzde 14 oranında maaş zammı talebinde bulunuyor. VWOV bir yıl için yüzde 8 zam yapılabileceğini iyileştirilmiş istihdam koşullarıyla birlikte, personelin yüzde 11 oranında fayda sağlayacağını belirtiyor.

Yola çıkmadan kontrol edin
Hangi toplu taşıma araçlarının çalışacağı ve hangilerinin grev nedeniyle çalışmayacağı henüz netlik kazanmış değil. Toplu taşıma şirketleri, yolcuları özellikle yola çıkmadan güzergahlarla ilgili olan bilgilendirmeleri dikkate almasını tavsiye ediyor.

Elde edilen son bilgilere göre Hollanda Demir Yolları’na (NS) ait trenler normal seferlerine devam edecek. Rotterdam (RET), Den Haag (HTM) ve Amsterdam'daki (GVB) çoğu otobüs, metro ve tramvay da normal olarak çalışacak. Bu şirketlerin çalışanları başka bir toplu sözleşme kapsamında olduklarından greve katılmayacak. 

Planlanan grev günleri
Sendikalar tarafından açıklanan planlanmış grev günleri şu şekilde sıralanmakta;
2 Mart Perşembe 
6 Mart Pazartesi 
8 Mart Çarşamba
10 Mart Cuma
14 Mart Salı
15 Mart Çarşamba
20 Mart Pazartesi
22 Mart Çarşamba
24 Mart Cuma
29 Mart Çarşamba
30 Mart Perşembe
3 Nisan Pazartesi
5 Nisan Çarşamba
7 Nisan Cuma

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.