Türkiye, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin bilançosu her geçen saat artmaya devam ediyor. Hollanda’da başlatılan bağış kampanyalarıyla ilgili farklı kurumlar tarafından Sonhaber'e yapılan açıklamaya göre, toplanan miktar 25 milyon euroyu geçti.

'Yüzyılın afeti' olarak adlandırılan ve merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Suriye’de binlerce kişinin ölmesine, binlerce kişinin yaralanmasına ve evsiz kalmasına neden oldu.

Kurum yetkilieri tarafından SonHaber'e bağış kampanyaları üzerine yapılan açıklamalar şu şekilde:

Hollanda Diyanet Vakfı: 6,1 milyon euro
Hollanda Diyanet Vakfının (HDV) başlattığı yardım kampanyasında pazartesi günü başlatılan bağış kampanyasında şuana kadar 3,1 milyon euro toplandı.

Bunun yanı sıra Cuma ve Cumartesi günleri yapılan “Türkiye için el ele” canlı yayında vaad edilen bağış miktarı da dahil olmak üzere 3 milyon euronun üzerinde bağış yapıldığı kaydedildi.

Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) "Türkiye İçin El Ele" kampanyası 10-11 şubat tarihlerinde Den Haag Ahi Evran Cami’nde yapıldı. Kampanyaya Büyükelçi ve konsoloslar da bizzat katıldı.

Geçtiğimiz hafta pazartesi günü başlatılan bağış kampanyası halen devam etmekte.

IHH Hollanda: 1,7 milyon euro
Uluslararası İnsani Yardım Vakfı Hollanda (IHHNL) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Aslantaş açılan bağış hesabı vasıtasıyla yaklaşık 1,7 milyon euro bağış toplandığını belirtti. 

IHH deprem bölgesinde üç aşamalı bir yardım programı düzenliyor. Şuanda deprem bölgesinde olan ekip gıda paketleri, battaniye, eldiven, bere vs. gibi gerekli olan malzemeyi Türkiye’den temin ederek dağıtıyor. Bunun yanı sıra yine deprem bölgesinde büyük bir yemek çadırı kurmak için çalışıyor. Kurum orta ve uzun vadeli olarak da konteyner kentlerin oluşturulmasında görev alıyor.

Hollanda Türk Gönüllüler Vakfı: 500 bin euro
Hollanda Türk Gönüllüler Vakfı’nın (HTGV) başkanı Nuray Murat, deprem nedeniyle 4 HTGV gönüllüsünün şuana Türkiye’de olduğunu ve bugün 3 gönüllünün daha Türkiye’ye hareket edeceğini belirtti.

Şuana kadar 500 bin euro bağış toplandığını belirten Murat, yardım konusunda AFAD ile birlikte hareket edildiğini, ayrıca kısa ve uzun vade olmak üzere iki aşamalı bir yardım programı yürütüldüğünü belirtti.

Murat “4 arkadaşımız şuanda Türkiye’de ve 3 arkadaşımız daha dün Türkiye’ye gitti. HTGV olarak toplam 7 kişi, AFAD ile birlikte çalışıyoruz ve deprem bölgesinde ne ihtiyaç varsa onu temiz ediyoruz. Bizim aracılığımızla yapılan bağışların bir kısmını ileriki dönemde gerekli olacak yardım faaliyetleri için rezerve ettik. Ancak şuanda bize AFAD’dan ne lazım olduğunu söylüyorlar ve faturasını gönderiyorlar biz de malzemeyi temin ediyoruz. Yani üçüncü şahsa parayı vermiyoruz. “dedi.

Hollanda Türk Federasyonu: 350 bin euro
Depremin yaşandığı andan itibaren teşkilatlarını harekete geçiren Hollanda Türk Federasyon deprem mağdurlarımız için başta Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Dordrecht ve Utrecht olmak üzere tüm teşkilatları ile yardım toplamaya devam ediyor. 

Federasyon Başkanı Murat Gedik toplanan malzemelerin TIR’lara yüklenerek afet bölgesine gönderildiğini ve şuana kadar 30’a yakın tırın Türkiye’ye gittiğini belirtti. Gedik “Bu çalışmaların hepsi konsolosluklarımız ile yapılan istişareler ile yapılmaktadır. Bu istişarelere çok önem veriyoruz, böylece gerçek ihtiyaç olan malzemeler gönderilmekte. Giden malzemeler AFAD’a teslim ediliyor ve böylece dağıtım sağlanıyor.” dedi.

Başta Belediyeler olmak üzere, Bakanlıklar ile de irtibatta olunduğunu belirten Gedik, SonHaber’e yaptığı açıklamada “Teşkilatlarımız Hollanda kurumları ile de irtibattalar. 6 Teşkilatımıza bizzat Belediye Başkanları ziyarette bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı. Den Haag Türk İslam Vakfı’nı ayrıca Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Sigrid Kaag ziyaret etti. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şu an önceden planlanmış kültürel programlarımızı nasıl deprem mağdurlarına faydalı hale getire biliriz diye çalışmalar yapmaktayız. Hesabımıza şu ana kadar giren yardım miktarı 350.000 euro civarında. Camilerimizde dün kılınan Cuma namazlarında dualar edildi, teşkilatlarımız da hatimler indirildi. Çalışmalarımız deprem bölgesi ile yapılan istişareler doğrultusunda devam edecektir.” dedi.

Hollanda Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneği: 1,1 milyon
Hollanda’da depremzedeler için yardım ve bağış toplayan bir başka kurum ise Hollanda Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneği. Dernekten elde edilen bilgiye göre şuana kadar 1 milyon 100 bin euro bağış toplanmış durumda.

Giro 555: 16 milyon euro
Hollanda Kızılhaç üzerinden başlatılan Giro7244 bağış numarası ile başlatılan ve daha sonra Giro555 üzerinden devam eden bağış kampanyasında ise 11 Şubat itibariyle 16 milyon euro toplanmış durumda. 

Kurumun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda 5 gün içerisinde toplam 16 milyon 214 bin 67 euro bağış toplandığı belirtildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.