Avrupa Tek Kullanımlık Plastik Direktifi uyarınca önümüzdeki aydan itibaren tüm plastik ve plastik kaplı tek kullanımlık ürünler için ücret talep edilecek. Plastik çatal, bıçaklardan içecek kutularına, karıştırıcılardan sosların poşetlerine kadar tüm tek kullanımlık ürünler ücretli olacak.  

2021'den bu yana, çevreyi kirleten, denizlere karışan ve “başıboş atık” olarak adlandırılan tek kullanımlık plastik ürünlerin özellikle Avrupa kıyılarına verdiği zararı azaltmak için tüm AB Üye Devletlerinde önlemler alınmaya başlandı. 

Avrupa Tek Kullanımlık Plastik Direktifi uyarınca 1 Temmuz’dan itibaren otoyollarda satın alınan kahvenin bardağına ve paket servislerde verilen plastik bardak ve yemek ambalajlarına ek ücret ödenecek. İşletmeler ya müşterilerin beraberinde getirdiği bardak veya kapları kullanacak ya da depozito alacağı ‘yeniden kullanılabilir’ bir alternatif paket seçeneği sunmak zorunda olacak. 

Getirilen yeni kurala marketlerde satılan önceden hazırlanmış sandviç veya salata gibi bazı plastik ambalajlar da dahil olacak. Bu ürünlere de ek ücret ödenmesi gerekecek.

Müşterinin plastik malzeme için ne kadar ödemek zorunda kalacağına satış noktaları karar verecek. Ancak hükümet ek ücret olarak plastik bardaklardan 0,25 sent, yemek paketlerinden 0,50 sent ve soslar gibi küçük plastik poşetlerden de  0,05 sent ücret talep edilebileceğini belirtiyor. Öte yandan plastik malzeme için alınan ek ücret kasa fişinde ayrı olarak belirtilmek zorunda. 

Sadece Hollanda'da her gün 19 milyon plastik bardak ve 7 milyon gıda ambalajı tek sefer kullandıktan sonra çöpe atılıyor. Plastik atığını azaltmak isteyen hükümet,  2024 yılından itibaren geçerli olacak şekilde hem festivallerde hem de iş yerlerinde tek kullanımlık plastik ürünlerin ve plastik katmanla kaplanmış karton bardakların yasaklanmasına karar verdi.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Artem Labunsky - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.