De Hypotheker adlı ipotek aracılık şirketinin araştırmasına göre tek başına yaşayan ve ortalama (brüt 41.500 euro) bir gelire sahip olan bir vatandaşın şu anda bir ev satın alması neredeyse imkansız gözüküyor. Bir kişi bu maaşla, on yıl sabit faiz oranı ve yüzde 4,3 faiz oranıyla, Ulusal İpotek Garantisi ile yaklaşık 171.000 euro ipotek alabiliyor. Başka bir değişle bu durumda olan bir kişi, satılık konut piyasasındaki tekliflerin ancak yüzde 1,1’ine erişebiliyor.

Çift maaşlı hanelerde ise durum biraz daha iyi. De Hypotheker, brüt 72.000 euro (41.500 euro artı 30.500 euro) geliri olan bir çiftin on yıl sabit, yüzde 4,3 faiz oranıyla 339.000 euro ipotek alabileceğini belirtiyor. Bu, 2022'dekinden 35.000 euro daha fazla. Bu şekilde geliri olan bir çift bu yıl, örneğin Funda web sitesinde satışa çıkan her dört evden birini satın alabilecek pozisyonda olarak görülüyor. 

Tek başına yaşayanların büyük şehirlerde ev satın alması imkansız
Satılık konut fiyatlarında bölgelere göre farklıklar bulunuyor. Örneğin Groningen eyaletindeki evlerin neredeyse yarısı ortalama gelire sahip çiftlerin alabileceği fiyatlarda. Ancak bu oran Limburg’da yüzde 40, Friesland, Zeeland ve Drenthe'de ise ortalama her üç evden birine düşüyor. Kuzey-Holland ve Utrecht eyaletlerinde ise bu oran yüzde 16’ya kadar geriliyor.

Büyük şehirlerde ortalama gelirli çiftler için seçenekler geçen yıla göre biraz artmış durumda. Den Haag ve Rotterdam'da evlerin üçte biri satın alabilecek fiyatta. Eindhoven'da bu oran yüzde 17, Utrecht'te yüzde 25 ve Amsterdam'da ise yüzde 10 düzeyinde.

Ortalama gelire sahip tek maaş alan bir kişinin ev satın alabilmesi için ülkenin kuzeyine veya güneyine taşınması gerekiyor. Tek başına olan bir kişi, Flevoland ve Utrecht eyaletlerinde, sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 0,2 oranında uygun fiyatlı ev bulabiliyor. Groningen'de bu oran yüzde 7’ye, Limburg, Friesland ve Zeeland'da yüzde 4’e çıkıyor. Büyük şehirlerde ortalama bir gelire sahip tek maaşlı bir kişinin bir ev satın alabilmesi ise mümkün değil.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş