Hollanda’nın Güneyinde Delft yakınlarında bulunan Westland bölgesinde altı yıldır devam eden tartışmalar nihayet sonuçlandı. Naaldwijk belediyesinde Westland İslami Okulu bugün kapılarını öğrencileri için açtı. 

Hollanda İslam Eğitim ve Öğretim Vakfı Yunus Emre'ye ait olan eğitim kurumunda bugün 65 öğrenci 2022-2023 eğitim ve öğretim yılına başlangıç yapacak.

Kamu yayıncısı Omroep West’e bir açıklama yapan Yunus Emre Vakfı Direktörü Ali Ahrough “Çok uzun zamandır bunun olmasını bekliyorduk. Gerçek dışı gibi hissettiriyor.” yorumunu yaptı. 

Westland İslami Okulunun bulunduğu bina daha önce Dalton okulu tarafından kullanılıyordu. Bu okulun binayı terk etmesi sonrasında vakıf eğitim ve öğretim yılında gerekli olacak yazı malzemeleri, sandalyeler, masalar, dijital öğretim tahtaları ve dizüstü bilgisayarlar gibi eşyaları binaya yerleştirerek, öğrencileri için hazırlıklarını tamamladı.

2019 yılında dönemin Eğitim Bakanı Slob’un okulun açılması tavsiyesi ve ardından Danıştay’ın da bakanın bu kararına onay vermesi ile tartışmalar da başladı. Vakıf Direktörü ve aynı zamanda Westland’da doğup büyüyen Ahrough, belediyede yer alan ve okulunun açılmasını istemeyen üç yerel partiyle yıllarca savaşmak zorunda kaldı.

Öğretmen açığı
Okulun bu yıl açılıp açılmayacağı sorusu yaşanan öğretmen açığı nedeniyle uzun süre belirsizliğini korudu. 

Direktör Ahrough bu konuda yaptığı açıklamada, “Hemen hemen tüm öğretmenler, her ilkokulun karşılaştığı bir şey olan, yarı zamanlı çalışmayı tercih ediyor. Sonunda bu sorunu hem Müslüman hem de gayrimüslim öğretmenlerle başardık.” dedi.

Altı Öğretmen. üç sınıf
Westland İslami Okulu bu yılki eğitim öğretim yılına altı öğretmen ve üç sınıfla başlayacak. Bir sınıfta birinci ve ikinci, ikinci sınıfta ise dördüncü ve beşinci gruplar birlikte ders görecek. Üçüncü sınıfta ise 3. grup öğrencileri yer alacak.

Ahrough, velilerden üst sınıflar içinde oldukça yoğun talep geldiğini ancak, buna henüz başlamadıklarını dile getirdi. Çocuğu gelecek yıl 4 yaşına girecek olan ebeveynlerden şimdiden yoğun ilgi olduğunu belirten direktör, “2023 yılına kadar tam kapasiteli bir 1’inci grup olmasını bekliyoruz.” dedi.

Westland İslami Okulu’nda çoğu Naaldwijk ve 's-Gravenzande'den olmak üzere Westland’ın hemen hemen her yerinden çocuklar bulunuyor. Okul, De Savornin Lohmanstraat adresindeki binada dört dersliğe sahip. Binanın diğer yarısı, tıpkı yaz öncesi olduğu gibi Regenboog Okulu tarafından kullanılıyor.

“İki yıl içinde çözüm bulunur”
İslami okulun öngörülen büyümesinin gerçekleşmesi halinde 2023-2024 eğitim yılından itibaren tam kapasite dolu olacağı tahmin ediliyor. Bu açıdan bakıldığında öğretmen açığı oluşabileceği belirtiliyor ancak Ahrough bu konuda şuanda endişe duymadığını belirtirken, “Büyük bir okul binasına hemen erişememeniz anlaşılabilir bir durum. Çözüm aramak için iki yılımız var.” şeklinde ifade etti.

Giderek daha fazla olumlu tepkiler alındığını ve bunun daha da artmasını beklediğini belirten Ahrough. İnsanlar çok geçmeden sıradan bir okul olduğumuzu fark ettiklerinde, bu onları hiç rahatsız etmeyecek. O zaman negatif tepkiler arka planda kalır. Evet, sabah ve öğleden sonra namaz kılıyoruz, İslam dini dersleri veriyoruz ve İslami kuralları vurguluyoruz ama bunun dışında normal bir okuluz dedi ve okul olarak önceliklerinin iyi bir eğitim vermek olduklarını dile getirdi.

Foto: Rachid Oucharia - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın